Annons
Nyheter

Öppna plånboken!

Nyheter • Publicerad 30 september 2010

Uppmaningen i rubriken ska inte ses som något farligt (typ rånsituation), men likväl som allvarligt menad. Och vad jag då i första hand tänker på är den situation som just nu råder i våra domstolar.

Under valperioder - den där månaden som föregår själva röstningen - tävlar nästan alla partier med varandra i överbudspolitik som nästan inte har sin like. Säger några att pensionärera ska få 500 miljoner så nog ska de politiska antagonisterna bjuda lägst 600 miljoner till samma grupp.

Annons

Rättsväsendet brukar också vara populärt att snacka om, åtminstone i valtider. Ingen vill ju utsättas för brott, varför det är tämligen populärt att föra till torgs dessa i sig tämligen konkreta frågorna. Men efter valet blir det tyst, åtminstone då det gäller domstolarnas inre arbete.

Den senaste tiden har det emellertid funnits artiklar om att domstolarna har svårt att rekrytera kvalificerad arbetskraft. Givetvis går det lätt att spekulera i denna fråga, men jag skulle vilja påstå att det som kanske kan te sig avskräckande är att på vissa domstolar (märk väl att jag påstår inte alla) kan arbetsbördan te sig något för tung med tanke på vad det ekonomiskt kan ge. Andra alternativ kan i det sammanhanget te sig betydligt mer lockande.

De jag i första hand tänker på är unga domarkrafter, men självfallet kan tanken utsträckas till alla som skulle kunna tänka sig ett arbete i domstol. I början är vi nämligen alla små och då tar saker och ting självfallet längre tid. Är då arbetsbördan sådan att de äldre uvarna inte har tid att dela med sig av kunskaper blir kanske intrycket att det är alltför mycket att hinna med för att arbetet ska te sig lockande.

Jag tror att allt det här är något att närmare tänka på för de som styr landet. Vi inom rättsväsendet vill bara inte vara några viktiga figurer i valtider. Vi vill känna oss minst lika viktiga mellan valen och i så fall snackar vi resurser, nämligen ökade sådana, dvs mer pengar. Annars kanske vi får tämligen avfolkade domstolar och en sådan konsekvens tror jag näppeligen kräver någon närmare förklaring.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons