Annons
Nyheter

Odjuret och Göran

Nyheter • Publicerad 5 september 2010

Kd-ledaren Göran Hägglund, i likhet med andra partiledare, finns avbildad på ett otal plakat över hela landet. Men varför konfronteras han med det ena odjuret efter det andra. Vad är hans budskap eller rättare sagt vad vill reklammakarna säga som på något sätt skulle gynna Göran och hans "lilla" parti.

Kanske är det hela en smart grej. För jag sitter ju här och bloggar om just de här affischerna. Ingen kan ju säga annat än att det är ett nytt grepp. Göran talar med djuren. Eller säger han något överhuvud taget. Vid en snabb titt verkar djuren, som verkligen ser ut som odjur, inte alls vilja tala med Göran. Ingen dialog alls. Och det var kanske inte meningen för det kan väl inte vara på det viset att odjuren är vi vanliga väljare.

Annons

Eller skall jag se Göran som en storviltjägare. Samhället är fyllt med hemskheter och plöstligt dyker Göran upp som riddaren på den vite springaren. Vi har ju en historisk tradition med Sankt Göran och draken och det är kanske här Kd-ledaren kommer in i samhällsdebatten. Han kanske bokstavligen tar tjuren vid hornen.

Ja, inte trodde jag att valaffischerna skulle vålla något problem med associationerna. Men här har vi - åtminstone för mig - ett klart undantag. Å andra sidan känns det betydligt bättre med en del odjur på bilderna än mesigt leende politiker som välvilligt strör banaliteter omkring sig. Kanske vi efter valet kan ha en tävling - hur populärt är inte det - där bästa valaffischen skall koras. Och på det viset kanske vi kan få olika segrare i valet och i affischtävligen. Det kunde väl vara något att begrunda.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons