Annons
Nyheter

Nu kommer Leif !

Nyheter • Publicerad 19 januari 2010

Kunde just läsa i BT:s nätupplaga att en man från Viskafors som dömts för mord av Borås tingsrätt överklagat domen och därtill begärt byte av offentlig försvarare. Säkerligen finns det människor som reagerar mot att en person på Statens bekostnad får byta försvarare med den kostnadsökning som det alltid medför (inläsning av målet m.m.), men har en person fått tio års fängelse går det väl lätt att hålla med om att för den mannen står det mycket på spel. Och i en sådan situation kan det kanske vara på sin plats att tillåta ett byte. I övrigt brukar domstolarna vara restriktiva just av förutnämnda kostnadsskäl.

Nu verkar det som om Leif Silbersky tagit sig an fallet. Och när Leifs namn nämns dyker alltid uttrycket "kändisadvokat" upp. Möjligt är att det där prefixet kändis kan ge såväl negativa som positiva associationer, men enklast är väl att säga att en sådan advokat är genom framför allt medias försorg känd av en större allmänhet. Kändisskapet kan givetvis ha att göra med juridisk skicklighet, men behöver inte ha det. Advokaten kan ju i stället ha varit bra på att marknadsföra sig själv och får han eller hon därtill en extra skjuts framåt av media så befinner sig han eller hon snart i kategorin yrkeskändis.

Annons

Kändisskapet innebär givetvis fördelar på det viset att många personer vill anlita just en sådan försvarare, mycket beroende på att man känner egentligen ingen annan eller så tillskriver man kändisadvokaten egenskaper som han eller hon kan ha, men inte behöver besitta. Det är väl snarast hoppet som driver den tilltalade, hoppet att få en lindrigare bedömning eller att helt gå fri.

Nu tror jag dock inte domstolarna låter sig imponeras av kändisskapet som sådant. Själv har jag haft Leif i rättegångar och han har därvid varit en ytterst skicklig advokat. Måhända har andra domare annan erfarenhet. Ty med att vara en s.k. kändisadvokat följer det problemet att väldigt många människor vill ha just han eller hon och då blir tiden för advokaten något som har svårt att räcka till. Och tid är kanske något som är väldigt viktigt för den som känner sig icke rättvist behandlad av domstolar och andra myndigheter.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons