Annons
Nyheter

Nakna jungfrun åter i stan

Nyheter • Publicerad 24 september 2010

Hur ofta har vi inte hört att Borås är handelsstaden vid Viskan. Och vi har ju t.ex. hemska (min högst personliga uppfattning) Knalleland som är fyllt med ganska så hiskeliga affärer. Nu kanske det inte är det estetiska som konsumenterna i första hand är ute efter, men nog skulle det vara roligt om även sådana aspekter kom att beaktas nästa gång Knalleland får en ytterst välbehövlig "make-over".

Men i ett annat avseende är Borås ett föredöme och då tänker jag inte på alla intressanta statyer som pryder sin plats varhelst de är placerade. Nej, jag tänker på staden som blomsterstaden. Vi har vackra parker - jag bortser nu helt från de centralt placerade slitna palmerna som näppeligen kan göra någon människa glad - och smakfulla planteringar. Och detta gäller hela staden.

Annons

Nu börjar åter Nakna jungfrun (jag tror att Tidlösa är ett annat ord för samma växt) spira vid vägen in till stadens centrum. När jag idag sen eftermiddag passerade de nakna lätt violettfärgade blommorna blev jag riktigt glad inombords. Tydligen behövs inte mycket mer i mitt fall. Den här växten ser lite märklig ut och på något sätt påminner den mig om våren. Jag undrar jag om den inte blommor även då.

Det är bra det här med alla planteringar. Numera verkar det också som om det mesta i växtväg får stå orört. Växtvandalerna har kanske tröttnat på att vara just marodörer. Kanske har de vuxit upp, blivit äldre och förstått det där viktiga med att ha det vackert växande runt oss. På det sättet mår vi nämligen alla mycket bättre. Blomsterstaden Borås - en beteckning som staden i och för sig förtjänar - hade varit en betydligt trevligare beteckning än anspelningen på kommersialism. Men den namnändringen lär jag nog få vänta på.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons