Annons
Nyheter

Mona muslim

Nyheter • Publicerad 12 september 2010

En god vän till mig nämnde för ganska så länge sedan att Mona Sahlin fått tillnamnet muslim. Och som jag förstod honom var tllägget inte alls menat som något positivt, snarare tvärtom.

Senare har jag hört även från andra den här beteckningen om Mona och då får jag snabbt några funderingar i huvudet. Tydligen utgår de flesta som använder beteckningen "muslim" från att detta skulle vara något negativt. Snacka om att vara fördomsfull för att inte säga hatisk mot just muslimer. Och snabbt inställer sig frågan - hur kan det komma sig? Jag begriper det bara inte. Visst har en del terrordåd utförts av extremister vilka säger sig vara muslimer, men skall alla vi andra utifrån detta uttrycka oss negativt om miljoner och åter miljoner troende muslimer. Det verkar ju inte riktigt klokt

Annons

Och ta den här debatten om burka. En stor, nästan nationell diskussion, om några få personers klädval. Vad är det egentligen som retar så många. Får inte människor ha på sig vad de själva önskar. Hur inskränkta ska vi egentligen bli.

Ser vi mer till en social aspekt av det hela kan vi ganska så snabbt konstatera att många människor som bekänner sig till just islam har blivit marginaliserade på det sättet att de av bl.a. ekonomiska skäl närmast tvingats att bo där inga eller få svenskar önskar leva sina liv. Och om nu Mona (och säkerligen en hel del andra) vill bryta denna segregering så tycker jag det är ett utmärkt drag. Och skulle det draget bidra till att Mona får tillnamnet muslim så bör ju beteckningen ses enbart som något av godo. Det är nästan så att jag själv skulle bli hedrad om även Sven får samma tillnamn som just Mona.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons