Annons
Nyheter

Kohandel

Nyheter • Publicerad 21 september 2010

Jag tror att uttrycket i rubriken framför allt tar sikte på en politisk uppgörelse mellan dåvarande Bondeförbundet (därav måhända prefixet "ko") och Socialdemokraterna. Detta var, som nog de flesta förstår, för mycket länge sedan och om jag inte helt tar fel så bör decenniet ha varit det oroliga 30-talet.

Men uttrycket har fått leva kvar och det är just nu vad som pågår i framför allt olika kommuner och regioner. Vad resultatet kommer att bli får vi andra avvakta med att ta del av. Men på något sätt känns det hela lite konstigt. Ska vi i olika situationer rucka på våda idéer och ideal enbart för att på det viset komma fram till någon variant av minsta gemensamma nämnare.

Annons

Detta sätt att agera är dock mycket svenskt. Vi vill nästan alltid uppnå en samförståndslösning, ett konsensus. Vi har det inte minst på arbetsmarknaden, men som sagt även i olika politiska sammanhang. Förmodligen tycker de flesta att detta är bra, men ibland smyger det sig in mina egna tvivel. Skulle det t.ex. vara möjligt att sossarna gjorde upp med moderaterna bara för att på det viset göra samhället för stunden bättre. Om det genom en sådan överenskommelse hade blivit bättre så skulle det kanske vara att föredra, men vems uppfattning om "bättre" skulle då få vara bestämmande.

Och kan väljare av helt olika preferenser verkligen ta till sig att olika partier gör sådana överenskommelser. Kan då inte väljarna känna sig lite lurade. Som sagt; för egen del är detta "dealande" inte särskilt lätt att förstå alternativt förlika sig med. Men att det just nu ändå håller på att ske (bakom stängda dörrar) är nog helt uppenbart.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons