Annons
Nyheter

Jag blir så törstig ....

Nyheter • Publicerad 15 december 2008

sa Alfred, 16 år, då han på TV såg reklamsnuttar för olika spritsorter. Om vi skall sätta tillit till det gamla talesättet att "av barn och dårar skall vi höra sanningen" är det nog lika bra att vi tar till oss Alfreds ord och frågar oss själva vilka värderingar vi egentligen för vidare till nästa generation. Om det sedan är möjligt att rättsligt ingripa är en annan sak, men ämnet är värt att diskutera.

Alkoholen dödar i många bemärkelser. Hur många människor är inte berusade då de sätter sig bakom ratten. Med dagens hastigheter och bilar i vilka vi knappast märker vår egen fart är fordonet givetvis ett mordvapen i händerna på en berusad förare. Han är en fara för sig själv, för eventuella passagerare (vilka många gånger kan vara hans egena barn) och inte minst för alla andra.

Annons

Sedan är det givetvis på det viset att alkoholen många gånger är en katastrof för missbrukaren själv. Inte bara han eller hon drabbas utan alla mer eller mindre. Har den alkoholberoende familj drabbas den i första hand. Hur roligt är är det att vara barn till missbrukare? Barnen eller ungdomarna vågar kanske aldrig bjuda hem kompisar för vem vill visa vännerna att mamma och/eller pappa är mer eller mindre ett lullande fån. Många gånger kanske vi i sammanhanget tänker mer på narkotika än alkohol, men självfallet är spriten ett mycket större problem. Det är en legaliserad drog och den är ju t.o.m. i många sammanhang förhärligad. Jämför den reklam som vi utsätts för!

Alla andra drabbas givetvis också. Den spritberoende är oftare sjuk än andra vilket får till följd att kvarvarande arbetskraft får arbeta även för den som är borta på grund av baksmälla och självklart är också att sjukvården belastas på sådant sätt att det kanske inte finns resurser tillräckliga för att hjälpa alla andra.

Är det inte dags att vi med kraft reagerar mot den glorifierande och enligt mitt tycke allt vanligare spritreklamen, framför allt på TV ????

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons