Annons
Nyheter

HUKA ER - nu laddar jag om

Nyheter • Publicerad 4 januari 2008

Det började med kommentarer till en artikel om Gemensam jul som SSU anordnade här i Borås. Många inlägg var härligt positiva, men en del andades missunnsamhet av sämsta slag och medvetna misstolkningar att arrangemanget skulle vara något av ett politiskt jippo för arr värva röster. Egentligen skulle inte sådana inlägg behöva kommenteras, men då vi lever i en som jag ser det mycket självcentrerad tid kan kanske en korrigering vara på sin plats. Självfallet talas det ingen partipolitik vad jag vet. Till gemensam jul kommer människor som vill ha gemenskap, värme och en bit mat. Om det är så svårt att förstå - kom dit nästa gång, gör en insats, sluta att bara snacka ( skriva ).

Fyrverkerier kan vara hur vackra och trevliga som helst. Tyvärr finns det dock en baksida, här liksom i alla andra fall. Det negativa är alkoholdrickandet ty då försvinner omdömet, helt eller delvis. Människor slutar med konsekvenstänkandet och det som var tänkt som något kul och festligt kan snabbt förbytas i elände för många personer. Artiklar i BT om fyrverkerier vid Vattentornet har resulterat i väldigt många inlägg där en del författare har uttryckt åsikter som jag personligen inte anser höra hemma i ett civiliserat samhälle av årgång 2008. Det jag reagerar mot är den hämnd som många skribenter tydligen ruvar på. Unga människor som enligt BT-artikeln agerat i och för sig hänsynslöst skall "låsas in och nyckeln skall kastas bort". Det finns många varianter på det citerade temat, men gemensamt för många är att det i luften finns någon form av lynchstämning. Varför? Självklart är det beskrivna beteendet med att stoppa en raket i annan människas mun fullständigt hänsynslöst och lika självklart har vi regler som sätter stopp för sådant agerande. Men detta tycks inte räcka för dessa människor där tydligen hatet till annan eller andra är den starkaste känslan. Jag blir beklämd över detta och hoppas att vi under 2008 tillsammans kan minimera negativa känslor och i stället konstruktivt kunna arbeta med personer som inte följer det regelverk som vi i demokratisk ordning snickrar ihop genom våra på olika nivåer valda ombud.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons