Annons
Nyheter

Hotade domare

Nyheter • Publicerad 28 september 2010

Kunde just på nätet läsa om hur en domare vid Malmö tingsrätt inför hot och trakasserier känt sig manad att avgå från det mål som hon hade att leda. Vidare kunde jag konstatera att människor har varit oerhört snabba att kommentera det inträffade och andemeningen i så gott som alla inlägg är den att nu står vi inför ett totalt sammanbrott.

Utan att på något sätt förringa det som har inträffat - nog så allvarligt om det förhåller sig på det viset som det framgår av mediarapporteringen - så bör nog ändå inte allt målas i de dystraste av färger. Vi snackar om ett säger ett mål och hur många mål (ibland tyvärr inte tillräckligt många) handläggs inte varje dag av våra svenska domstolar.

Annons

Men visst bör givetvisn detta uppmärksammas och att så sker är jag totalt övertygad om. Sedan år tillbaks får enskilda domare rapportera om de utsatts eller utsätts för hot och går vi till den statistiken så får vi en helt annan bild än den som förmedlas av den pågående tydligen besvärliga rättegången i Malmö. Det blir liksom viktigt att i en situation som den uppkomna inte tappa perspektivet även om det givetvis är lätt till att göra det.

Självklart ska människor inte kunna hota rättsväsendets företrädare. Men tack och lov är det ytterst ovanligt. Men lika självklart är att om det inträffar bör snabbt ingripande ske. Och skulle det därtill visa sig bli vanligare måste utredning göras för att komma till rätta med vad som i så fall är fundamentalt fel. Trots allt känner jag mig tämligen hoppfull.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons