Annons
Nyheter

Hänger du i slipsen?

Nyheter • Publicerad 27 februari 2010

I fredags kom en trevlig kollega förbi rummet. Han yttrade då att han hade avslutat en huvudförhandling (vid just sådan session avgörs målet i sak) ej iklädd slips. Givetvis sa han det med glimten i ögat, men säkerligen var det ingen tillfällighet att han sa det just till mig som aldrig använt någon slips. Från min sida är det dock ingen protest, snarare upplever jag det som skönare utan halsrep och då har jag inget heller. Mycket enkelt, enligt mitt förmenande.

Men så enkelt skall det tydligen inte vara alla gånger. Först tänker jag på en till Erika och mig gemensam bekant som brukar köra buss. Hon har, såvitt jag vet, alltid slips på sig (men privat har jag aldrig sett henne bära en sådan) och ibland har jag undrat utan att fråga om det inte är lite obekvämt. Dessutom var ju en kvinna på 30-talet (jag vet att det var ett tag sedan) en utmaning mot hela dåvarande etablissemanget. Men tiderna har tydligen förändats även i detta avseende.

Annons

Men nu har jag i dagens avisa kunnat läsa att en man blivit hemskickad med löneavdrag av den anledningen att han just inte hade någon slips. Han tyckte det hela verkade dumt och upprepade sin slipslöshet dagen därpå. Reaktionen lät inte vänta sig. Arbetsgivaren skickade än en gång hem den "trilskande" busschaffören.

Vän av ordning kanske säger att arbetsgivaren bestämmer klädreglementet och då sådant finns får arbetstagare vackert rätta sig efter detsamma. Jo, men visst kan det förhålla sig på det viset. Men för egen del tycker jag nog det är betydligt trevligare med en god och glad slipslös chaufför, än en person som p.g.a. gällande klädkod skall sitta där med lidande ögon och trumpen min. En slips gör ingen sommar, men bidrar kanske i så fall till minskad trafiksäkerhet.

Det finns ingen anledning, som jag ser det, att hänga den slipslösa i det han/hon själv inte gillar att ha på sig.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons