Annons
Nyheter

Gift där, men singel här

Nyheter • Publicerad 16 november 2009

Jag tror aldrig att vi människor varit varandra så nära som just i detta nu. Och då menar jag den nya tekniken som har gjort det där med avstånd närmast till något försumbart. Vi kan när som helst ringa till någon som kan befinna sig i stort sett var som helst här på jorden och få kontakt med den personen. Vid annat tillfälle kan vi sätta oss bakom ett tangentbord och även därigenom få kontakt med i stort sett vem vi vill varhelst den personen råkar befinna sig. Detta är bara helt fantastiskt även om vi kanske inte alltid har tillräckligt med vett för att förundras och uppskatta detta.

Men i denna fantastiska värld finns ändå en märklig konservatism då vi kommer till olika juridiska fenomen. Ikväll talade jag med en kvinna som är singel här i Sverige, men i ett sydamerikanskt land är samma kvinna registrerad som gift. Hur är det bara möjligt? Enligt henne själv har hon gift sig utomlands och därför i det landet blivit fru. Men sedan har samma gifta kvinna valt att inte registrera äktenskapspappren i Sverige, varför hon här inte betraktas som gift.

Och därefter kan vi övergå till Annika Österberg som idag fick sina dubbla amerikanska livstidsstraff omvandlade till tidbestämt straff. Det senare kan då bli föremål för villkorlig frigivning efter att två tredjedelar avtjänats. Här sitter hon alltså i Sverige och får vid Örebro tingsrätt (bara det är märkligt att en viss utpekad underrätt fått just denna uppgift) ett straff på 45 år, ett straff som här i landet skulle vara omöjligt att döma ut. Ja, nog är världen bra märklig ibland.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons