Annons
Nyheter

Från Fez till Burka

Nyheter • Publicerad 27 oktober 2010

Varje gång jag hört diskussionerna om att införa förbud för viss klädedräkt har över hela min kropp kommit den största av alla tänkbara tröttheter. Jag får närmast en mental kollaps och undrar egentligen vad vi håller på med 2010 och inte minst hur kommande generationer kommer att bedöma och döma våra, som jag ser det, monstruösa dumheter.

I kulturlandet Frankrike tror jag faktiskt att ett burkaförbud införts och det skulle inte förvåna mig om även Nederländerna har hakat på i denna tydligen allmänna rädsla för vad islam kan ställa till med i Västvärlden. Rädslan kan ju t.o.m. skapa partier vilka drar till sig inte bara väljarnas nyfikenhet utan också - hör och häpna - deras röster.

Annons

Men nu har jag förstått att även jag lider av lite historielöshet. Googlade omkring på nätet och fastnade för huvudbonader. I det sammanhanget finns det en liten rund hatt, vanligtvis röd, som benämns Fez. Den har något komiskt över sig, åtminstone för mig, och förmodligen beror det på att vissa komiker också har gjort sig lustiga i och över den här "hatten".

Sedan kunde jag också läsa att namnet kan härledas från ett bär från vilket den röda färgen en gång har utvunnits och att det eller de bären växte och förmodligen växer runt storstaden Fez i Marocko. Och jag som hela mitt vuxna liv har förknippat fezen med Turkiet kunde nu läsa (tack nätet) att i Turkiet har fezen varit förbjuden alltsedan 1925 och det är ju ett tag sedan.

Vår tids tröst får väl då bli att kanske är vi dumma, men det har vi tydligen alltid varit.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons