Annons
Nyheter

EXTRA !!!

Nyheter • Publicerad 23 november 2009

Nästan exakt så annonseras det i BT:s nätupplaga att nu har domen kommit i det s.k. Sparsörsmålet. En ung man som tagit livet av en ännu yngre person. Två människoöden som på det mest tragiska vis kommit att förenas. Och det är givetvis inte bara ungdomarna som är drabbade. Mina tankar går till flickans föräldrar och hennes övriga vänner. Samma tankar och givetvis beklagande går till den unge mannens föräldrar och bekanta.

Att allt kan gå så fort. Att allt kan sluta med en sådan tragedi. Det obegripliga blir nog inte mer begripligt enbart genom domen. Men på något vis sätts det därigenom punkt för något hemskt. Jag tror de flesta av oss känner ungefär så. Kanske indirekt och direkt berörda orkar gå vidare. Jag hoppas innerligt att det blir på det viset.

Annons

Sluten ungdomsvård är - med tanke på den lagstiftning vi har - den naturliga samhällsreaktionen. För gärningsmän i åldersspannet 15 - 18 år krävs det för att döma till fängelse synnerliga skäl (inom juridiken det starkaste av uttryck). Och visst har det i detta fallet funnits synnerliga skäl vid den rättens bedömning som nu gjordes. Men även om rätten skulle finna att synnerliga skäl föreligger skall påföljden likväl inte bestämmas till fängelse utan just till sluten ungdomsvård med en maxtid på fyra år.

Att denna variant till fängelse finns tycker jag själv är bra. Att placera så unga gärningsmän på våra kriminalvårdsanstalter skulle enbart tillfredsställa ett hämndmotiv. Och även om det ibland hos berörda kan finnas en naturlig känsla av just hämnd så vill jag ändå tro att i förlängningen är ord som slutar på "vård" betydligt bättre för såväl gärningsmän som för alla oss andra.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons