Annons
Nyheter

En röd ros, kanske

Nyheter • Publicerad 16 september 2010

Erika och jag hade just varit i Dalsjöfors för att köpa en present. Sådan inhandlades också och därefter bar det iväg hemåt via Gånghester (ett lite märkligt ortnamn). När vi sedan svängde i rondellen vid Daltorpsskolan hade vi ICA-Maxi på bilens vänstra sida. Och där vi en av entreerna/utgångarna stod en partivän och delade ut rosor på ett sätt som nog hade gjort även Don Juan grön av avund. Ja, vi gamla vi kan än. Men när började det här med partier och olika blommor.

Jag kommer fortfarande ihåg den folkliga revolutionen i Portugal. Diktatorn hade störtats och plötsligt dök det upp nejlikor. Jag minns alltjämt bilder av handeldvapen vilka i sin mynning hade röda nejlikor. Därefter har - om jag nu inte tar helt fel - nejlikan kommit att stå för partier till vänster om sossarna. Nejlikor av alla blommor. För mig - nu är jag i och för sig inte portugis - är nejlikan närmast en känsla av vad som kan finnas i knapphålet på den på stadshotellet ständigt placerade evige ungkarlen.

Annons

Men sedan har vi ju rosen som symbol. Den dyker upp lite här och var för just sossarna. Visst kan rosor vara fina, men är de inte lite stela i sin framtoning. Och därtill väldigt konventionella. Har vänstern valt traditionella blommor såsom nejlika och ros.

I det här avseendet har miljöpartiet varit betydligt mer revolutionärt. Maskrosor hör ju nämligen till avdelningen ogräs och sådant hör ju knappast till det konventionella. Dock en bra symbol eftersom maskrosorna är väldigt svåra att bli av med och därtill med lätthet spirar genom den hårdaste asfalt.

Blåklint - folkpartiets blomemblem - tycker jag är vackert, men vad säger bonden. Han eller hon betraktar ju klinten som en åkerförstörare, men så finns det nog inte heller särskilt många bönder, tror jag, som är övertygade folkpartister. Bönderna, av tradition, lägger nog sin röst på Bondeförbundets förlängda arm och då blir det klöver i stället för blommor.

Att sedan Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna båda har vårblommor kanske också har sin förklaring. Vilken kan jag dock inte riktigt räkna ut.

Nästa parti - hemska tanke - kanske kommer att ha plast- eller sidenblommor som sin symbol. Men vid det laget är det nog för egen del slutröstat.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons