Annons
Nyheter

Du behöver inte vara orolig!

Nyheter • Publicerad 1 september 2010

I aktivt utövande partietablerade kretsar går nu snacket om Sverigedemokraterna och deras eventuella fara för vad vet jag. Diskussionen är långt ifrån ny, men då de flesta opinionsmätningar pekar dithän att Sverigedemokraterna kommer att få riksdagsrepresentation blir det givetvis högaktuellt att dryfta hur övriga partier skall ställa sig till detta tämligen nya parti.

Själv är jag av den uppfattningen att makten i sig förändrar nästan allt och alla. Och sak samma kommer att hända med Sverigedemokraterna. Det är i vart fall vad jag tror. Jag påstår inte att makt - även om det också givetvis händer - korrumperar, men det förändrar alltid människor. På något närmast obevekligt sätt glider det kantiga in i något som snabbt bidrar till att fenomenet blir som de rundade stenarna på stranden.

Vi kan ta ett parti som Ny demokrati. Med buller och bång samt ölbackar tog sig Bert och Ian in i riksdagsrummet. Vad hände sedan. Partiet förändrades snabbt och bröts så sakteliga sönder. Idag är partiet enbart en historisk parentes och inget annat. Jag själv är närmast övertygad om att sak samma kommer att hända med Sverigedemokraterna. De s.k. fina salongerna förändrar människor till närmast oigenkännlighet åtminstone för dem själva. Och då det lite "uppstudsiga" partiet slutar med att för de etablerade vara "a pain in the ass" blir deras tidigare trogna understödjare besvikna och inte längre trogna. Partiet försvinner och deras supporters vänder sig till något annat okonventionellt parti. Så tycks mig utvecklingen kunna beskrivas i något förenklade termer.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons