Annons
Nyheter

Diskriminerad ?!

Nyheter • Publicerad 27 september 2010

Säkerligen är det många i Sverige som hyser den uppfattningen att det här med diskriminering är ett svenskt påfund. Om så skulle vara fallet vill jag omedelbart rätta till detta tankemisstag; hade vi inte varit medlem av Unionen hade vår diskrimineringslagstiftning säkerligen varit betydligt mindre omfattande än den vi nu har. Så om Du nu inte skulle gilla den här varianten av lagstiftning - en del tycker säkert att den är klåfingrig - så skyll på Unionen och inte på någon annan.

I Unionen är det nämligen självklart att diskriminering är ett av de mest centrala områdena eftersom länderna hyllar friheterna att kunna röra sig mellan de olika medlemsländerna. Lika självklart blir då diskriminering ett ämnesområde i fokus. Om vi t.ex. här i Sverige har regler som missgynnar tyskars förvärv av fastigheter så blir givetvis regelverket ett hinder för tyskar att här t.ex. skaffa sig en sommarbostad och då är det en variant av diskriminering mot vilken Unionen reagerar med kraft. Sak samma kan sägas om andra diskrimneringsgrunder vilka började med jämställdheten mellan könen och som senaste tillskott kan räkna det här med ålder.

Annons

För egen del tycker jag det är ganska så svårt det här med just åldersdiskriminering. Vi vill ju att unga människor ska ut på arbetmarknaden och då blir det ännu ett hinder för dessa om lagen kan användas för att hjälpa personer vilka anser sig diskriminerade just på grund av sin ålder. Dock kan man ju givetvis vara åldersdiskrimerad även åt andra hållet, nämligen att man ännu inte uppnått viss ålder.

Därtill har vi andra anställningsgrunder - såsom skicklighet och förtjänst (i den turordningen) - då det gäller offentliganställda. Bra tycker jag det är om DO nu kan reda ut begreppen (Markfallet) ytterligare och eventuellt, om framgång inte kan nås på annat sätt, drar det hela till Arbetsdomstolen för eventuellt prejudikat.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons