Annons
Nyheter

Citygross

Nyheter • Publicerad 1 mars 2011

Hur mycket orkar vi egentligen handla? Hur många olika mataffärer ska vi egentligen ha i Borås? Eller finns det överhuvud taget någon yttersta gräns för antalet eller kanske det förhåller sig på det viset att marknaden i sig är självreglerad vilket skulle betyda att finns det för många aktörer blir konsekvensen att någon eller några kommer att försvinna. Allt är bara en tidsfråga.

Ja, egentligen borde det väl vara på det viset. Efter det att vi blev medlemmar i Unionen får vi inte med statliga subventioner hålla olika industrier under armarna. Klarar de sig inte själva så ska de helt enkelt slås ut. Så enkelt, eventuellt cyniskt, är det ekonomiska budskapet även om man från Unionens håll gärna betonar den sociala aspekten av den krassa marknadsekonomin. Sedan är det ju en helt annan sak med jordbruket inom Unionen. Där om någonstans kan vi snacka om subventioner i miljardklassen.

Men nu har vi alltså fått en ny stor matbutik. Lokaliseringen får anses gynna de i Väster boende invånarna. Och inget fel i det. Men kan den nya affären/butiken verkligen bli lönsam. Tänk på alla konkurrenter. Vi har t.ex. Willys, Lidl, Netto och IcaMaxi. Jag är närmast förundrad över hur alla dessa stora, närmast gigantiska affärer verkligen kan gå runt. Är vi svenskar i allmänhet och Boråsare i synnerhet helt köptokiga. Kan vi liksom inte bara låta bli. Själv tycker jag det är hur enkelt som helst att låta bli, men tydligen utgör jag undantaget. Och kanske det också är bra, för hade jag och mitt handlande satt måttstocken hade vi i Borås haft betydligt färre affärer att välja mellan. Och valfriheten lär ju vara helig.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons