Annons
Nyheter

Borås, Mark, Svenljunga - Hur mår Ni egentligen?

Nyheter • Publicerad 17 februari 2011

Ibland när man som jag nu radade upp några kommuner finns det säkert några, i vart fall de politiskt medvetna, som genast börjar tänka på det kommunala självstyret och att det på intet sätt får naggas i kanten. Själv, med tanke på vad som den senaste tiden har hänt och rapporterats i media, ställer jag mig frågan - klarar kommunerna av alla de uppgifter som de är ålagada och som de därtill förväntas sköta på ett oklanderligt sätt.

Idag kunde vi läsa om ett byggnadslovsärende i Mark där det hela gått snett. Tydligen hade man från kommunens sida inte hört berörda sakägare, dvs någon granne, och resultatet vid överklagandet hade blivit att beslutet hade upphävts. Problemet, åtminstone enligt bifogad bild, var därtill att bygget hade satts igång och hur ska det nu gå. Ansvarig tjänsteman/politiker lät inte alltför hoppfull. Och själv har jag från Borås Stad liknande erfarenhet.

Annons

Vi kan bläddra på i tidningen eller varför inte lyssna på lokalradion. Personalchefen i Svenljunga väljer att hoppa av sitt jobb. Hon låter närmast lite klämkäck då hon snabbt förkunnar att hennes avgång har alls inget att göra med den s.k. affären Risto Kokko. Ja, måhända har hon rätt i sitt uttalande, men i så fall skulle jag vilja tillägga att sammanträffandet i tid verkar något märkligt.

Och hur är det på Servicekontoret i Borås. Det har snackats konstigheter om upphandling, snedvriden konkurrens och annat som har gjort att nationella Konkurrensverket blivit intresserat av vad som egentligen händer (förr undrade vi i stället vad som hände på banken efter stängningsdags).

Ja, problemen kan staplas på varandra och självfallet inställer sig då frågan, närmast med automatik. Är kommunerna "vuxna" (kompetenta) nog att klara av sina arbetsuppgifter. Jag själv har inget svar, men ibland tycker jag att redovisade (givetvis är det mycket lättare med tanke på offentlighetsreglerna att få fram uppgifter - s.k. affärer - inom det offentliga jämfört med det privata) klantigheter börjar bli lite väl många.

Kanske kommunerna är i behov av fler jurister. Inte för att den yrkeskategorin kan lösa alla eventuella felaktigheter, men i flertalet fall kan de bromsa de värsta tokigheterna då det gäller handläggningsmissar.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons