Annons
Nyheter

Att stjäla ett barn

Nyheter • Publicerad 3 september 2010

Måhända låter bloggrubriken lite dramatisk, men det är nog också min tanke. Trösten i så fall kan ju eventuellt vara att en känd författare en gång har skrivit om Att döda ett barn och det om något är självfallet betydligt värre. Men även det jag nu tänkte ta upp tycker jag kan ha nog så allvarliga konsekvenser för unga människor.

Det första är något som Erika och jag ibland har sett på TV. Programmen - jag har dock enbart sett snuttar av dessa - går ut på att väldigt unga människor (4 - 8 år) får uppträda i modetävlingar av olika slag. Vanligtvis är det könstraditionellt flickor som då uppträder, ivrigt påhejade av sina föräldrar.

Annons

Barnen blir uutklädda till små modedockor och säkerligen finns det en hel del personer, förutom egna föräldrar, som tycker att de är hur söta som helst. Och visst kan de te sig så, men min uppfattning är att de här barnen till stora delar blir berövade sin egen barndom. Snabbt och abrupt förs de in i vuxenlivet med dess utseendefixering och ibland extrema konkurrenstänkande. Hur bra mår dessa unga människor av detta. Ibland uppkommer också en sexualisering av de unga flickorna, något som jag tror de alls inte mår bra av i den ålder i vilken de befinner sig. Vuxenlivet inträder ändå, men låt det ske betydligt senare då det av naturen är tänkt att komma.

Och på ett annat område, men ungefär av samma slag, är ett förslag från Sverigedemokaterna (min info är hämtad från dagens pappersBT) där straffmyndighetsåldern skall sänkas från 15 till 12 år. Vad är det för mening med detta. Vi har redan ett tämligen heltäckande regelverk för dessa unga människor. Ett annat behövs inte. Eller skall även dessa unga personer få känna av de av nämnda parti varmt omhuldade föreslagna "hårda tagen" inom det straffrättsliga området.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons