Annons
Nyheter

Är jag ett julspöke ????

Nyheter • Publicerad 24 december 2008

Kanske en berättigad fråga att ställa; vem är jag egentligen? Även om det är bra med självkännedom är det nog så viktigt att höra från andra deras uppfattning. Det är ju nämligen så lätt att ta för mycket plats, i synnerhet om personen i fråga heter Sven. Förmodligen tog det en hel del år för mig att komma till denna insikt men med min kärleksfulla hustrus benägna bistånd har jag liksom lärt att ibland - dock långt ifrån alltid - att "tagga" ned och ge andra en ordentlig chans att säga sin hjärtas mening även om de skulle just då händelsevis vara i min absoluta närhet.

Även hur vi bor ger människor bilder av vem eller vilka vi är. Jag glömmer sällan människors kommentarer då de första gången besöker vårt hem på Bredgatan. Roligt är alltid att de har en åsikt som de också gärna delar med sig. En del har sagt -"inte trodde jag att du bodde så här, jag hade i stället förväntat mig röda pelargoner och spetsgardiner". Blommorna har jag inget emot, men vad jag skulle ha gemensamt med spetsgardiner förstår jag bara inte.

Annons

En del blir ofta imponerad av takhöjden såväl från ut- som insidan och fäller då kommentaren att "det här är ju som rena slottet" och springer ystert omkring. Oftast är det barn som fäller sådana yttranden varpå de snabbt springer i våra innertrappor eller leker i olika krypin.

En kvinna sa "tänk vad bohemiskt" ni bor här på Bredgatan, det hade jag aldrig väntat mig" och några ungdomar har uttryckt sig som så "här är ju så mycket grejor, det känns som om de skulle vara pensionärer som bor här" eller "jag är lite rädd för att gå omkring här för det känns som om jag vilken minut som helst skulle kunna stöta på ett spöke"

Det senare är kanske sant. En man som ena dagen kan vara en mysig tomte kan säkert vid annat tillfälle dyka upp som ett lömskt litet spöke. Det återstår nog en hel del att ta reda på om sig själv i synnerhet genom att lyssna på andra och när jag nu går omkring här hemma och tittar på allt pynt som omsorgsfullt placerats på alla ställen, ja, då vet jag inte riktigt vad jag skall tro. Hade jag varit amerikan och inte skåning hade jag säkerligen haft en egen "X-mas shrink".

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons