Annons
Nyheter

Är du kriminell, lille vän ?

Nyheter • Publicerad 10 januari 2008

En av min frus älsklingstavlor med politiskt budskap bär titeln Är du lönsam, lille vän och kanske kan det där ordet lönsam snabbt bytas ut mot kriminell. Vi har ju t.ex. något som numera sällan debatteras, nämligen ekonomisk brottslighet. Vart tog den debatten vägen kan jag ibland undra. Hur viktigt är det inte att till domstolar jaga snattare och bidragsfuskare, men om skattebrott och annan ekonomisk oredlighet hör vi ganska litet. Märkligt, inte sant, ty där skulle kanske hela rättsväsendet kunna gå med företagsekonomisk vinst. Den vinsten lär bli svår att inhämta vid snatteridomar som omfattar tillgrepp i storleksordningen 5 - 50 kr. Därmed dock inte sagt att snattare skall gå fria.

Annars är det alltid som så att då det gäller brott och straff finns det åsikter så det förslår. Ofta ropas det på hårdare tag och där är inte Sverige på något sätt unikt. Även i länder typ U.S.A. hörs ropen skalla fängelse åt alla och det i ett land som alls icke har gjort sig känt för att vara slapphänt mot lagbrytare.

Annons

I övrigt är det kanske inte så lätt det där med kriminalitet. Vem är egentligen brottslig? Lyssnar jag till många människor verkar det som om trafikbrott, med undantag för rattfyllerier, är något som många alls inte betraktar som något brott. Snarare är det så att det i stället är polisen som får sig en känga då de tar fast personer som kör som galningar. Hur det förhåller sig med ekobovar vet jag inte riktigt, ty debatten därvidlag har nästan tystnat. Att vara rik och ytterligare berika sig på andras bekostnad kanske idag ses som ett gott tecken på entreprenörskap och hör alls inte hemma i de kriminellas gäng. Kanske är det bara våldtäktsmän, mördare, mordbrännare och hustrumisshandlare som på sina av andra tillhandahållna visitkort kan skriva Kriminell. Förhåller det sig på det viset har vi ju också lyckats kraftigt reducera antalet brott och därefter är kriminaliteten nästan helt stävjad. Men vad skall vi då förfasa oss över?

Avslutningsvis många tack till alla studenter, poliser, åklagare, advokater och domarkollegor vilka alla sagt och skrivit snälla och uppmuntrande kommentarer om mina bloggar och mina där uttryckta synpunkter om allt från mitt arbete till den härligt sysslolösa fritiden.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons