Annons
Nyheter

Alla skåningar är kriminella!

Nyheter • Publicerad 22 september 2010

Ett påstående som det ovan lockar nog mer till skratt än till ilska. Så är också tanken, men ändå finns däri ett budskap nog så viktigt. Och det är det här med förenklingar av livet som sådant.

Ibland händer det mig i en undervisningssituation att jag får frågan om jag inte kan ge ett klart och tydligt svar. Alltså inte en massa om och men. Huvudregler vill frågeställaren ha, inte en massa undantag. Det senare gör det bara bökigt och svårt. Och som sådant tröttar informationen.

Annons

All reklam utgår också från förenklingar för annars hade budskapet aldrig nått fram på det sätt som det är och var tänkt. Möjligt är att sådana förenklingar kan bidra till att vi alltmer söker just det enkla även om vi innerst inne vet att förenklingarna förvrider den värld och verklighet som är vår.

Om vi nu flyttar över det här resonemanget till politiska sammanhang så kanske vi har lättare att förstå, åtminstone delvis, det resultat som valet ändå gav. Sverigedemokraterna, i likhet med andra partier som rör sig i ytterområdena på den politiska skalan, ger raka svar på i stort sett människors alla undringar. Och byter vi nu ut skåningarna i bloggrubriken mot muslimer så tror jag att i vart fall en hel del sympatisörer till nämnda parti med glädje skulle hälsa ett sådant kategoriskt uttalande. Rätt eller fel saknar då det mesta av betydelse. Utan att själv hamna i den förenklade diskussionen vågar jag nog påstå att för många människor är det inte svårare än så här.

Sven Martinger
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons