Annons
Nyheter

Generationskriget om Borås

Kongresshusstriden i Borås är inte över. Det så kallade ”nätverket mot kongresshuset” skramlar med vapnen och ska via en namninsamling på bred front försöka få till en folkomröstning (BT 4/2). Men handlar verkligen striden om kongresshuset? Har inte kongresshuset bara blivit en symbol för en helt annan maktstrid – den mellan två generationer?
Nyheter • Publicerad 9 februari 2014
Foto: 

Den 9 oktober publicerade 18 namnkunniga makthavare inom näringslivet en debattartikel i BT som kraftfullt stödde tanken på att bygga om Folkets Hus i Borås till ett nytt kongresshus. Snittålder på de som undertecknade artikeln: 49 år.

Den 9 januari publicerade ”nätverket mot kongresshuset” en starkt kritisk artikel mot samma kongresshus. Nio kända företrädare för näringslivet skrev under. Snittålder: 70 år.

Annons

Hade inte junioren i sammanhanget, Borås musikalkung Jan Hjalmarsson, ingått i proteströrelsen hade snittåldern varit ännu högre. Hjalmarsson är 50 år, övriga mellan 64 och 84.

Jag förespråkar själv ett nytt kongresshus och tycker dessutom att man absolut inte ska snåla på bygget enligt känd boråsmodell (Borås Arena). Men jag tycker också att det är intressant att bortom sakfrågan se mönstren i den här debatten. Vi har en äldre generation som är fostrad i den klassiska knalleandan. ”Vad kôstar det för mig?” är frågan. Smarta och billiga lösningar prioriteras och samverkan med världen utanför Borås betraktas med stor skepsis. Det finns framgångsfaktorer i en sådan hållning, men den hör det förgångna till eftersom den kräver en isolationism som inte längre fungerar. Världen är global idag. Borås ingår i den världen.

Jag tror att den yngre generationen näringslivsrepresentanter har insett detta. Närmandet till Göteborg, krönt med ett kommunalt samarbetsavtal (BT 6/12), är ett tecken på det. Den förr så fast rotade skepsisen mot den stora grannen i väster finns numera bara hos den äldre generationen näringsidkare i Borås. Samverkan är nödvändig för framgång. Lokalpatriotism driven in absurdum är det inte. Och ett kongresshus är ett sätt att öppna Borås ytterligare för världen, för ett inflöde av intryck och idéer.

Att striden mellan de ekonomiska maktgenerationerna i Borås utspelas kring ett eventuellt kongresshus är anmärkningsvärt. Frågan är ju inte jättestor ur ett ekonomiskt perspektiv. Borås stad håller samtidigt på att genomföra ett bygge av ett energi- och avloppsverk i miljardklassen, den största kommunala investeringen någonsin i Borås. Om den finns det ingen debatt. Men en ombyggnad av Folkets Hus sätter gamla hjärtan i brand – det är lite komiskt, ja, kanske till och med lite rörande.

Många boråsare följer intresserat debatten, för den drivs med hårda ord och tvärsäkra uttalanden. Man kan också ana egenintressen bakom flera av argumenten, det är ytterligare en krydda. Så visst, det är de facto en debatt om kongresshuset som förs. Men det är också något annat – en strid om Borås framtid och vilka som ska forma den.

Mitt tips till den äldre generationen – Reimar, 84, Leif, 78 och Katarina, 72, och alla ni andra – är att lägga ner vapnen. Det finns en generation efter er, fullt kapabel att ta hand om framtiden.

Stefan Eklund
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons