Zlatan tillbaka i landslaget: "Väldigt sugen"
Den 41-årige anfallaren gjorde nyligen comeback efter en nio månader lång skadefrånvaro. Trots att Ibrahimovic har matchats försiktigt i Serie A-klubben Milan, med endast tre inhopp hittills, får han chansen av förbundskapten Janne Andersson.
– Det hela är rätt odramatiskt. Vi har haft kontakt till och från och sedan, när han kom i gång och började spela, hade vi kontakt igen, säger Andersson.
– Vi kom överens om att han känner sig så pass bra i gång efter de här tre inhoppen att han kan komma in och tillföra på planen.
Ingen startspelare
Ibrahimovics fotbollskvaliteter är vida kända. Och även om bäst före-datumet möjligen ligger bakom honom finns det andra skäl att ta med veteranen.
– Jag har uttryckt tidigare att hans personlighet och hans ledarskap i spelargruppen är bra även vid sidan av planen, det kommer vi ha nytta av, säger Andersson.
Sverige inleder kvalet med dubbla hemmamatcher, mot Belgien den 24 mars och mot Azerbajdzjan tre dagar senare. Redan nu kan förbundskaptenen slå fast att Ibrahimovic inte kommer att spela 90 minuter i någon av matcherna.
– Tanken är att han ska kunna komma in och bidra på planen, annars hade jag inte tagit ut honom i truppen. Jag ser honom inte som en startspelare utifrån det här, utan det blir väl som det har varit i Milan, att det finns inhoppsmöjligheter.
Ibrahimovic, som debuterade i landslaget redan 2001 (mot Färöarna i Växjö), sitter på ett utgående kontrakt med Milan och hans framtid som spelare är osäker.
"Är helt unik"
Trots att han kanske inte spelar till hösten vill Andersson dra nytta av veteranen så länge det är möjligt och närmast i EM-kvalet till slutspelet i Tyskland nästa sommar.
TT: Hur långt fram i tiden ser du Zlatan som landslagsspelare?
– Spelar man på den nivån att man hoppar in för Milan är det klart att då blir man aktuell. Han är väldigt sugen och vill bidra och sedan får vi se hur framtiden blir.
TT: Har ni pratat något om en eventuell framtida ledarroll i landslaget för honom, som du varit inne på tidigare?
– Inte konkret. Inte mer än att jag uttryckt att när vi i svensk fotboll har en spelare med hans cv och hans erfarenhet, ska vi på något sätt jobba för att få med honom i svensk fotboll.
– Han är helt unik. Samtidigt beror det på vad han gör i övrigt. Och nu är han spelare och något annat har vi inte pratat om, säger Andersson.
Bröderna Ekdal får chansen
I övrigt kan noteras att bröderna Ekdal, Albin och Hjalmar, kan få chansen att spela ihop för första gången i karriären. Båda är uttagna.
– Det är en barndomsdröm som man knappt vågat drömma om. Jag har väl aldrig riktigt drömt om det förrän för något år sedan, när jag verkligen kände att det var möjligt. Det hade varit surrealistiskt. Men det blir kanske svårt, sade den sex år yngre Hjalmar Ekdal till TT tidigare i år.
Mittbackarna Carl Starfelt och Isak Hien samt ytterbacken Emil Holm är alla uttagna trots att det just nu finns frågetecken kring deras fysiska status.
– Prognosen på Starfelt är ganska positiv. Hien och Holm har inte spelat de senaste matcherna, men förhoppningen är att de ska hinna bli klara, annars hade vi inte tagit ut dem. Men det är långtifrån säkert, säger Janne Andersson.
Fakta: Sveriges trupp i EM-kvalet
Målvakter: Målvakter: Robin Olsen, Aston Villa, Kristoffer Nordfeldt, AIK, Viktor Johansson, Rotherham.
Försvarare: Joel Andersson, Midtjylland, Ludwig Augustinsson, Mallorca, Hjalmar Ekdal, Burnley, Gabriel Gudmundsson, Lille, Isak Hien, Hellas Verona, Emil Holm, Spezia, Edvin Kurtulus, Hammarby, Victor Nilsson Lindelöf, Manchester U, Carl Starfelt, Celtic.
Mittfältare/anfallare: Viktor Claesson, FC Köpenhamn, Albin Ekdal, Spezia, Anthony Elanga, Manchester U, Emil Forsberg, Leipzig, Samuel Gustafson, Häcken, Viktor Gyökeres, Coventry, Zlatan Ibrahimovic, Milan, Alexander Isak, Newcastle, Jesper Karlsson, AZ Alkmaar, Jesper Karlström, Lech Poznan, Dejan Kulusevski, Tottenham, Kristoffer Olsson, Midtjylland, Robin Quaison, Al-Ettifaq, Mattias Svanberg, Wolfsburg.
Fakta: Så spelar landslaget i EM-kvalet
24 mars: Sverige—Belgien (20.45).
27 mars: Sverige—Azerbajdzjan (20.45).
20 juni: Österrike—Sverige (20.45).
9 september: Estland—Sverige (20.45).
12 september: Sverige—Österrike (20.45).
16 oktober: Belgien—Sverige (20.45).
16 november: Azerbajdzjan—Sverige (18.00).
19 november: Sverige Estland (18.00).
De två främsta i var och en av de tio kvalgrupperna är klara för EM-slutspelet i Tyskland sommaren 2024. Ytterligare tre platser tillsätts efter playoff. De tolv lagen i playoff utses från resultaten i Nations League.