Annons

Zelenskyj motsätter sig ryskt OS-deltagande

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj uppmanar den internationella olympiska kommittén (IOK) att inte låta ryska utövare tävla i sommar-OS i Paris 2024.
Olympiskt • Publicerad 15 december 2022
184 ukrainska idrottare dött till följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, poängterar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.
184 ukrainska idrottare dött till följd av Rysslands anfallskrig mot Ukraina, poängterar Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Arkivbild.Foto: Genya Savilov/AP/TT

Zelenskyj framförde uppmaningen i ett samtal med kommitténs ordförande Thomas Bach, enligt det ukrainska presidentkansliet.

"Sedan februari har 184 ukrainska idrottare dött till följd av Rysslands agerande, och Ryssland använder själva sport i propagandasyfte", säger Zelenskyj i ett uttalande på onsdagskvällen.

Annons

I förra veckan sade Bach att samtal ska inledas med alla länders olympiska kommittéer för att finna en väg tillbaka för inkludering av enskilda utövare. Även USA är inne på linjen att välkomna tillbaka ryssar och belarusier om de inte stöttar kriget i Ukraina – och att de i så fall ska tävla under neutral flagg.

"Ett rättvist svar för en terroriststat kan bara vara fullständig isolering på den internationella arenan, i synnerhet gäller detta internationella sportevenemang", säger Zelenskyj i sitt uttalande.

Den ukrainska presidenten uppmanar också IOK att bidra till återuppbyggnaden av idrottsanläggningar i Ukraina som har förstörts av ryska styrkor under anfallskriget.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons