Annons

Yu-Na Kim tog guldet – Joannie Rochette vann publikens hjärtan

Den största stjärnan i Vancouver-OS, Yu-Na Kim, vann som väntat Sydkoreas första OS-guld i konståkning.
Sport • Publicerad 26 februari 2010
Medaljörerna i damernas konståkning, från vänster silvermedaljören från Japan Mao Asada, den sydkoreanska guldtjejen Yu-Na Kim och Kanadas bronsvinnare Joannie Rochette.
Medaljörerna i damernas konståkning, från vänster silvermedaljören från Japan Mao Asada, den sydkoreanska guldtjejen Yu-Na Kim och Kanadas bronsvinnare Joannie Rochette.Foto: Mark Baker

Det var dock hemmaåkaren Joannie Rochette som vann publikens hjärta och sympati. Fyra dagar efter moderns tragiska död tog hon OS-brons.

Det var Kanadas första konståkningsmedalj på damsidan sedan 1988 och det borde ha varit en stund för glädje och firande. Men i stället hade historien upprepat sig från tisdagens korta program. Nu precis som då trotsade Joannie Rochette sorg och saknad och deltog i OS kort efter mammans bortgång i en hjärtattack.

Annons

Tisdagens korta program var en bragd i sig och även om det sportsliga i en sådan här stund var sekundärt var faktum att Rochette var med och slogs om bronsmedaljen bakom Yu-Na Kim och Mao Asada, Japan.

Med den vetskapen klev hon åter ut igen ut på isen. Dagens fria program var krasst sagt inte alls lika bra men med omständigheterna en av de största bedrifterna någonsin inom konståkning. 202,64 poäng räckte också för att hålla undan för amerikanskan Mirai Nagasu (190,15).

Och till stående ovationer och med fadern på läktaren fick Rochette kort därefter kliva upp på prispallen i ett av OS mest gripande ögonblick.

Bredvid sig på höger sida hade hon vinnaren, den självklara. Yu-Na Kim har satt en nivå inom damkonståkningen man inte varit i närheten av på mycket länge. Det som skulle bli en kamp mellan Mao Asada och Kim blev i stället föreställning av den sistnämnda och ett nästintill omöjligt uppdrag för Asada. Japanskan fick den högst otacksamma uppgiften att kliva ut efter Kim som då hade gjort ännu ett perfekt program.

Hon som blev första kvinna någonsin över 200 poäng nådde nu 228,56 poäng – den högsta summan någonsin en kvinnlig konståkerska uppnått. Inte i ett enda hopp fanns någon tvekan samtidigt som presentationen var närapå fulländad och avståndet blev till slut hela 23,06 poäng till Asada.

Yu-Na Kim blev nu Sydkoreas första medaljör inom konståkningen. Vad som är ännu mer intressant är att hon bara är 19 år. OS-guldet i Vancouver var det första – däremot inte det sista – om hon själv vill.

För idrottskarriären har gett en ekonomisk bas de flesta idrottare i OS, förutom NHL-spelarna då, bara kan drömma om. Hur länge hon vill och kommer att fortsätta med konståkningen är därför desto mera oklart.

I skuggan av Joannie Rochette och kampen mellan Kim och Asada tog sig finländskan Laura Lepistö sig upp från tionde till sjätteplats, en tangering av hennes bästa resultat i VM-sammanhang.TT

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons