Annons

Klart: Xavi återvänder till Barcelona

Xavi Hernandez är klar för en återkomst i Barcelona. Den tidigare storspelaren tar över tränarjobbet efter sparkade Ronald Koeman.
Det bekräftar 41-åringens tidigare klubb Al Sadd i ett uttalande.
Fotboll • Publicerad 5 november 2021
Xavi. Arkivbild.
Xavi. Arkivbild.Foto: Manu Fernandez AP/TT

Mittfältsgeneralen spelade i Barcelonas A-lag i 17 år innan han 2015 lämnade för qatariska Al Sadd. Där har han kombinerat spelarkarriären med att utbilda sig till tränare och 2019 tog han över posten i klubben.

Från det lilla emiratet har han fått se hur Barcelona utvecklats till en krisklubb som bara vunnit fyra av elva matcher och parkerar på nionde plats i La Liga-tabellen.

Ett lag i kris

Annons

Koeman tog över tränaransvaret inför fjolårssäsongen. Då slutade storklubben på en tredjeplats i La Liga och i Champions League blev det respass redan i kvartsfinalen. Den enda titel laget lyckades ta var Copa del Rey.

1–0-förlusten mot Rayo Vallecano i förra veckan blev droppen, Ronald Koeman sparkades, och även den svenske assisterande tränaren Henrik Larsson, och B-lagstränaren Sergi Barjuan har sedan dess varit tillfällig huvudtränare.

Koeman spelade själv i Barcelona mellan 1989 och 1995 och var med och blev spansk mästare med klubben fyra gånger och tog även en titel i Champions League.

Xavi är en av klubbens stora ikoner de senaste decennierna. 41-åringen har vunnit La Liga åtta gånger och Champions League fyra gånger.

Ryktats bort länge

Rykten kring att Xavi skulle kunna ta över har florerat länge, och 41-åringen har själv uttryckt att han vill träna sin gamla klubb.

– Jag har pratat med Barcelona i flera dagar, allt är klart. Klubbarna vet vad jag vill och jag hoppas att det löser sig snart, sade han härom dagen.

Al Sadds vd, Turki al-Ali, har tidigare sagt att man inte vill släppa sin tränare, men har nu gjort en helomvändning och säger att man inte ville stå i vägen för Xavis önskan om att lämna.

"Xavi informerade oss för några dagar sedan att han vill gå till Barcelona just nu, med tanke på den kritiska fas hans moderklubb går igenom, och vi förstår detta och vill inte stå i hans väg" säger han enligt klubbens Twitterkonto.

"Xavi är en viktig del av Al Sadds historia och vi önskar honom framgångar i framtiden."

Fakta: Xavi Hernandez

Ålder: 41

Klubbar som spelare: FC Barcelona och Al Sadd SC

Matcher/mål/assist i Barcelona: 787/85/185

Meriter i urval: 8 spanska mästerskapstitlar, 4 Champions League, 1 VM-guld, 2 EM-guld.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons