Svenska förbundet stöttar WTA:s Kina-bojkott
"Jag vet inte hur vi med gott samvete kan be våra spelare att tävla där när Peng Shuai inte får kommunicera fritt" skriver WTA:s vd Steve Simon i ett pressmeddelande.
Spelarna har dock ännu inte fått information om beslutet.
– Men med tanke på situationen känns det som ett bra alternativ med tanke på... ja, där mänskligheten kommer i första hand, säger den svenska spelaren Rebecca Peterson.
"Då stöttar vi det"
Även det svenska förbundet nås av nyheten först när TT ringer upp.
– Vi har precis som resten av omvärlden reagerat över det hemska som hänt och mänskliga rättigheter är en viktig del av vår sport. Och tar WTA det här beslutet, så har de säkert bra grund för det och då stöttar vi det, säger Christer Sjöö.
Peng Shuai försvann efter att hon den 2 november anklagade den tidigare vice premiärministern Zhang Gaoli, som nu är i 70-årsåldern, för att ha tvingat henne att ha sex. Enligt ett inlägg hon gjorde på den kinesiska sociala medier-plattformen Weibo ska övergreppen bland annat ha skett i samband med att hon besökte hans hem för att spela tennis.
"Den eftermiddagen gav jag inte mitt samtycke och jag kunde inte sluta gråta", skrev hon, enligt SBS.
Pengs försvinnande ledde till stor oro i tennisvärlden, och Steve Simon hotade tidigt med att ställa in alla tävlingar i Kina om hon inte återfanns.
"Oroad över riskerna"
För en och en halv vecka sedan hade hon till slut ett videomöte med IOK där hon hävdade att hon mår bra. Det publicerades även filmer på sociala medier där den kinesiska stjärnan sågs delta vid invigningen av en ungdomstennisturnering i Peking.
– Jag tror att det delvis är den kinesiska staten som försöker att försäkra världen, och sina kritiker, om att hon mår bra i ljuset av att Peking ska hålla vinter-OS nästa år. Man vill värna bilden av ett säkert och välkomnande land för fans och tävlande, sade Jennifer Hsu, Kinaforskare vid tankesmedjan Lowy Institute, till TT då.
Även WTA verkar nu gå på den linjen och ställer in alla planerade tävlingar i landet.
"Med tanke på den nuvarande situationen, är jag också mycket oroad över riskerna som alla våra spelare och vår personal kan stå inför om vi skulle hålla tävlingar i Kina 2022," fortsätter Simon.
"Om inte Kina vidtar de åtgärder vi efterfrågat, kan vi inte riskera våra spelare och personal genom att hålla tävlingar i Kina. Kinesiska ledare har inte gett WTA något val. Jag hoppas att våran vädjan hörsammas och att kinesiska myndigheter kommer att vidta åtgärder för att på ett legitimt sätt ta tag i den här frågan."