Annons

Walid Atta: "Jag fick dålig rådgivning"

Sommaren 2010 höll Walid Atta, 27, på att slå igenom rejält.
Sport • Publicerad 31 mars 2014
Foto: Andreas Carlsson

Men ett kontraktsbråk med AIK fick mittbacken avstängd i sin egen klubb samtidigt som delar av fansen hade vände ?sig emot honom. ”Jag vaknade av att någon knackade på min dörr och berättade att min bil var ?sönderslagen”, säger Häckens nyförvärv till BT.

Allt tog fart den 18 ?augusti 2010. Klockan var strax efter 16 när polisen fick larm om skadegörelse.

Annons

Det var Walid Attas bil som hade slagits sönder mitt på ljusa dagen.

Bara ett par timmar senare lämnades ärendet över till supporterpolisen.

Samma kväll meddelade AIK:s styrelse att Atta var avstängd från spel. Orsaken var att mittbacken satt på utgående kontrakt och vägrat skriva på ett nytt.

Knappt tio dagar tidigare hade AIK-supportar drabbat samman med varandra på läktaren. Enligt Canal plus uppgifter berodde det på olika åsikter om Walid Atta.

– Oj, det var länge sedan. Jag har egentligen bestämt mig för att inte prata om det där.

Vad var det som hände egentligen?

– Jag fick dålig rådgivning. Det kan man säga...

Berätta.

– Jag ville förlänga mitt kontrakt med AIK tidigt det året, redan i januari. Men det var ingen som ville diskutera det med mig då. Det fanns ingen dialog alls.

Senare under 2010 kom det dock ett kontraktsförslag från AIK – som Atta nobbade.

Annons

– Det hade gått bra för mig de senaste månaderna, först då erbjöd de mig ett kontrakt, då var jag intressant. Som att jag hade blivit en annan spelare på några månader. Klubben visade inget förtroende för mig och jag kände inte det för klubben heller. Det hade gått så långt där under sommaren och jag kände att det var dags att flytta på mig.

– Men jag ville komma från AIK så fort som möjligt för att inte gå helt gratis som bosmanfall. Jag hade ett avtal med en agent för att ordna en klubb snabbt. Han sa att allt var lugnt, men tiden gick och gick och inget hände. Först efteråt förstod jag att han (Fabio Alho) inte alls ville hitta en ny klubb åt mig innan kontraktet gick ut, utan att han tjänade på att jag gick gratis.

Ångrar du någonting från det året?

– Det är bara en sak jag ångrar, att jag inte blev såld innan det 31 augusti. Jag ville inte gå gratis utan kände att jag ville ge fansen något som tack för tiden. Jag tycker väldigt bra om AIK och fansen där. Den situationen som blev berodde på ett fåtal personer.

Han lämnade AIK som bosmanfall för spel i Dinamo Zagreb. En korsbandsskada såg dock till att han fick nöja sig med en ynka träningsmatch för det kroatiska mästarlaget innan flyttlasset gick hem till Sverige och Helsingborg inför säsongen 2012.

Som vanligt är mycket folk i rörelse i Nordstans galleria. Vi hinner inte ens slå oss ner på fiket innan Angeredssonen springer på ett välkänt ansikte utanför en butik. IFK Göteborgs nyförvärv Martin Smedberg-Dalence ler brett när han får syn på Walid Atta.

– Välkommen hem får man väl säga, säger Smedberg-Dalcene och tar i hand.

De växte upp på fotbollsplanen tillsammans i Angered och i år har båda två startat nya kapitel i karriären, i hemstaden, i två olika klubbar. Efter lite småtugg går de åt skilda håll. Den 2 juni ses de igen.

– Glöm inte benskydden, påminner blåvitt-yttern innan han går vidare.

Några minuter senare slappnar Atta av i kaféstolen. Vi lämnar AIK-tiden för en stund. Plötsligt flyter samtalet på mycket lättare.

Annons

Det trots att hans namn hamnade på löpsedlar även under ?tiden i Helsingborg. Orsaken var en spricka som ryktades finnas mellan mittbacken och huvud-?tränare Roar Hansen.

– Jaha, det där. Det blev en för stor hype, eller säger man så? Jo, men det blev en hype kring det. Jag ville spela och han höll inte med. Efter det var vi överens om att jag behövde komma vidare.

– Det var inget speciellt mellan mig och Roar annars. Vi har haft kontakt efter affären och det är en sådan person jag skulle kunna ringa och bara prata med utan anledning. Säsongen 2012 med Helsingborg var min bästa hittills i karriären.

Nu är du hemma i Göteborg igen, BK Häcken den här gången.

– Ja, äntligen. Jag har inte bott här på nio år och har haft hemlängtan på slutet. Det var några olika klubbar som visade intresse och jag fick väga in för- och nackdelar. Häcken vann. Och var den klubben som visade störst intresse. Det är ett spännande lag som jag tror på.

Vad har du för personlig målsättning?

– Jag vill komma i form, spela fotboll, utvecklas som spelare och må bra. Det känns som att jag kommer att kunna göra det i Häcken. Jag tror att Peter Gerhardsson (huvudtränare) kan utveckla mig.

I morgon gästar Häcken Elfsborg på Borås Arena för att slåss om en semifinalplats i Svenska cupen.

Får du starta mot Elfsborg?

– Jag hoppas det. I tisdags gjorde jag debut i Häcken, med U21-laget. Det gick bra, men det var bestämt redan innan att jag bara skulle spela 45 minuter. Kanske var det med tanke på cupmatchen. Jag hoppas det i alla fall.

Annons

Det har varit slagsmål, glåpord och en sönderslagen bil. Nu när du lagt det bakom dig, var du inte rädd under tiden?

– Nej, inte direkt. Det vara en bil de slog, inte mig. Jag låg ju och sov på eftermiddagen när det hände. Sedan knackade det på dörren, jag fick följa med ut och svara på lite frågor – sedan gick jag upp och la mig igen, ha ha ...

Bakom rubrikerna

Del 4: BK Häcken

Inför den allsvenska premiären möter BT profiler som minns händelser som förändrade ?karriären.?

Walid Atta

Ålder: 27 år.

Född: 1986, Saudiarabien. Kom till Sverige som fyraåring. Har även etiopiskt och eritreanskt påbrå.

Position: Mittback.

Familj: Mamma, pappa, fem bröder och en syster.

Bostad/ort: Lägenhet/Hisingen.

Tidigare klubbar: IF Stendy, Rannebergens IF, Gunnilse IF, Väsby United, AIK, Dinamo Zagreb, Helsinborgs IF och BK Häcken.

Favoritlag/spelare: Arsenal/Patrick Viera.

Jonas Möller
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons