Annons

VM-stjärnor uttagna mot Sverige – Hermoso saknas

Trots spelarbojkotten finns flera av Spaniens VM-stjärnor med i Nations League-truppen som ska möta Sverige på fredag.
Anfallaren Jennifer Hermoso, som motvilligt fick allas uppmärksamhet efter VM-finalen, saknas däremot.
– Jag vill skydda henne, säger nya förbundskaptenen Montse Tomé.
Fotboll • Publicerad 18 september 2023
Alexia Putellas (till vänster) och Irene Paredes (till höger) finns med i Spaniens Nations League-trupp som ska möta Sverige på Gamla Ullevi på fredag. Jennifer Hermoso (i mitten) saknas däremot. Arkivbild.
Alexia Putellas (till vänster) och Irene Paredes (till höger) finns med i Spaniens Nations League-trupp som ska möta Sverige på Gamla Ullevi på fredag. Jennifer Hermoso (i mitten) saknas däremot. Arkivbild.Foto: Abbie Parr/AP/TT

Det var Hermoso som, utan samtycke enligt henne själv, blev kysst på munnen av förbundsordföranden Luis Rubiales under prisceremonin efter VM-finalen i fotboll i somras.

Nu är hon en av bara åtta spelare från det spanska guldlaget som inte finns med i nya förbundskaptenen Montserrat "Montse" Tomés trupp till Nations League-matcherna mot Sverige på Gamla Ullevi på fredag, och mot Schweiz nästa tisdag.

Annons

Enligt Tomé är Hermoso inte uttagen för anfallarens eget bästa.

– Vi står bakom "Jenni" i allting och stöttar alla spelare. Jag är ansvarig och jag vill skydda henne och därför är hon inte uttagen. Jag har arbetat med henne i fem år och vi två har kommit överens om det här, säger Tomé.

Nollställer allt

Hela 15 av 23 VM-spelare har låtit sig övertalas till att trots allt ställa upp – om man får tro Tomé. Det handlar bland annat om stjärnor som Barcelonatrion Aitana Bonmatí, Alexia Putellas och Mariona Caldentey.

– Ingen spelare har bett om att inte bli uttagen, säger Tomé, som ersatte Jorge Vilda som förbundskapten efter VM.

Dessutom är två spelare som har bojkottat landslaget i snart ett år, Patricia "Patri" Guijarro och María "Mapi" León, uttagna.

– Jag har fullt förtroende för de här spelarna. När det gäller nivån av proffsighet är vi omringade av otroliga spelare och nu börjar en ny era, vi nollställer allting från och med i dag, säger Montserrat Tomé om Leóns och Guijarros återkomst.

Om spelarna har gått med på att komma tillbaka är det en oväntat vändning med tanke på hur det har låtit den senaste veckan. Så sent som i fredags gick 39 spelare – bland annat ovan nämnda namn – ut och meddelade att man fortsätter bojkotten, trots att både Jorge Vilda och Luis Rubiales tvingats bort.

Vädjade till spelarna

Några timmar före måndagens truppresentation gick Spaniens fotbollsförbund (RFEF) ut och vädjade till spelarna att avbryta bojkotten. Man försäkrade då att det kommer att ske förändringar inom förbundet.

"Vi garanterar en trygg miljö för spelarna och vi har ålagt oss att skapa ett klimat som bygger på ömsesidig tillit så att vi tillsammans kan jobba för att säkerställa att damfotbollen fortsätter att utvecklas ännu mer", skrev RFEF bland annat.

Efter händelsen med Rubiales i samband med VM-finalen gick över 80 spelare, bland annat hela den spanska VM-truppen, ut och bojkottade landslaget så länge Rubiales fortsatte som ordförande. I fredags stod fortfarande hela guldtruppen, sånär som på två spelare, fast vid bojkotten.

Annons

Spelarnas missnöje med förbundet sträcker sig också längre bak i tiden. Redan förra hösten meddelade 15 högprofilerade spelare att de bojkottar landslaget så länge inte förbundet genomför omfattande förändringar. Till sommarens VM hade endast tre av dem återvänt till landslaget.

Sverige–Spanien har avspark klockan 18.30 på fredag, och spelas på Gamla Ullevi i Göteborg.

Fakta: Spaniens Nations League-trupp

Målvakter: Misa Rodríguez, Cata Coll, Enith Salón.

Backar: Irene Paredes, Laia Aleixandri, María Méndez, Oihane Hernández, Olga Carmona, Ona Batlle, María éon.

Mittfältare: Aita Bonmatí, Alexia Putellas, Patricia Guijarro, María Pérez, Teresa Abelleira, Rosa Márquez.

Anfallare: Athenea del Castillo, Esther González, Eva Navarro, Inma Gabarro, Mariona Caldentey, Amaiur Sarriegi, Lucía García.

Förbundskapten: Montserrat Tomé.

VM-spelarna som saknas:

Rocío Gálvez, Real Madrid, Laia Codina, Barcelona, Ivana Andrés, Real Madrid (skadad), Jennifer Hermoso, Pachuca, Irene Guerrero, Atlético Madrid, Alba Redondo, Levante (skadad), Salma Paralluelo, Barcelona (skadad).

Även Claudia Zornoza, Real Madrid, saknas. Men hon meddelade förra veckan att hon har avslutat landslagskarriären.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons