Annons

VM-silver till Ingemarsdotter

Ida Ingemarsdotter drömde om en individuell mästerskapsmedalj.
Sport • Publicerad 21 februari 2013
Foto: Armando Trovati

Hon förberedde sig noga. Och belönades med ett VM-silver i torsdagens klassiska sprint.

Marit Björgen blev för svår. Men bakom norskan stakade Ida Ingemarsdotter till sig ett VM-silver med marginal på mästerskapets första dag.

Annons

Det individuella VM-silvret smällde minst lika högt som guldet med Charlotte Kalla i sprintstafetten i förra VM.

– Delad glädje är dubbel glädje. Men för mig är det här ett skönt bevis att jag även kan göra det själv och något som är väldigt bra för skallen och självförtroendet för framtiden, sade Ingemarsdotter efter sitt silver i den klassiska VM-sprinten.

Hon hade planerat sin VM-dag i sprint noga. I januari var Ida Ingemarsdotter efter ett höghöjdsläger tillsammans med långloppsspecialisten Jenny Hansson i Val di Fiemme och körde VM-banan.

– Hon fick matcha mig på banan och vi testade lite olika scenarier. Det var väldigt bra att vara här i lugn och ro och testa tillsammans med någon som ser med lite andra ögon hur banan är. In mot upploppet ska man kanske inte vara först utan försöka ligga i suget. Och backen går inte bara rakt upp, utan det gäller att kunna åka i olika storlekar på diagonalen för att få med sig farten, sade hon.

Snabb i diagonalen

– Varje år finjusterar vi träningsupplägget efter mästerskapsprogrammet. Vi jobbat lite extra med stakning och även springdiagonalen. Jag har aldrig åkt så bra diagonalt uppför som de sista veckorna.

På torsdagen fungerade allt nästintill perfekt. Den 27-åriga Sveg-tjejen som tävlar för Åsarna hade nionde kvaltid och var tvåa bakom Justyna Kowalczyk både i kvartsfinal och semifinal.

I finalen föll den favorittippade polskan efter en närkontakt med finalens andra svenska, VM-debutanten Stina Nilsson, och blev sexa och sist.

– Det såg jag inte, sade Ingemarsdotter som hade satt in medaljjakten.

Koll på silvret

Annons

Hon fick Marit Björgen lite för långt framför sig i utförsbacken in mot målrakan – men hon hade hela upploppet koll på silvret framför norskan Maiken Caspersen Falla.

– Jag bara fokuserade och körde och kände att jag hade silvret. Jag var sugen på guld, men det känns helt otroligt att ta silvret, sade hon.

Stina Nilsson var VM-finalens stora sensation. Blott 19 år tog den dubbla juniorvärldsmästarinnan sig till en seniorfinal för första gången – i sin VM-debut.

Och det kunde ha blivit ännu bättre än femte plats om hon inte hade kört ihop med Kowalczyk.

– Det spekulerar jag inte i, sade sistaårsjunioren. Men vi tappade båda två kontakten. Det blev tufft att ta igen.

– Jag är väldigt nöjd. Men jag är lite mör i kroppen. Jag är inte vann att köra fyra så här tuffa lopp i rad.

Kallas formbesked

Charlotte Kalla hade också finalambitioner, trots att klassisk sprint borde vara hennes sämsta gren.

Hon var tvåa i sin kvartsfinal efter Björgen. Sedan tog det stopp i kamp med tre norskor och två finländskor.

– Jag trodde på final efter kvarten. Men det gick väldigt fort redan från start, sade Kalla.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons