Annons

VM-guldet en seger över depressionen

Chad le Clos seger på 200 meter fjärilsim vid kortbane-VM i simning var ingen vanlig seger. Det var också en seger över depressionen.
Simning • Publicerad 15 december 2022
Chad le Clos vinner 200 meter fjärilsim vid kortbane-VM.
Chad le Clos vinner 200 meter fjärilsim vid kortbane-VM.Foto: Asanka Brendon Ratnayake/AP/TT

Sydafrikanens pappa Bert firade vilt på läktaren när Chad le Clos vann VM-loppet på 200 meter fjäril.

Och i segerintervjun kom tårarna för 30-åringen.

Annons

– Förlåt för att jag blir känslosam men det här är en viktig seger för mig. Jag har åkt på så många förluster de senaste två åren, och så många har tvivlat på mig, simvärlden har tvivlat. Men kungen är tillbaka, säger le Clos i SVT:s sändning.

le Clos tog sitt första VM-guld för tolv år sedan när han vann 200 meter fjärilsim i kortbane-VM. Sydafrikanen har även tagit guld på 200 meter fjäril och silver på 100 meter fjäril i OS i London 2012. Fyra år senare blev det två silver i OS i Rio.

Men med bara månader kvar till OS i Tokyo i fjol skedde en händelse som skickade le Clos rakt in i depression, en händelse som han inte vill berätta om. Och han mådde inte bra under OS.

– Jag hade inte sovit ordentligt på sex-sju månader eftersom det fanns i bakhuvudet hur mycket jag än tränade. Jag satte upp ett stenansikte under OS och när jag åkte ifrån Tokyo hade jag tryckt tillbaka alla känslor så att jag inte kände någonting, säger han i en intervju med Internationella olympiska kommittén.

Först efter att han fått självmordstankar senare under hösten sökte 30-åringen hjälp.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons