Annons

Vinter-OS till Peking – utan snö

Efter en omröstning i Kuala Lumpur är det nu klart – Peking står värd för de olympiska vinterspelen 2022. Almaty i Kazakstan var den enda motkandidaten.Stabil ekonomi och erfarenhet fällde avgörandet.
Publicerad 31 juli 2015

Delegaterna i IOK, Internationella olympiska kommittén, röstade och resultatet tillkännagavs av ordförande Thomas Bach. Den kinesiska huvudstaden vann omröstningen med 44–40.

Peking arrangerade sommar-OS 2008 och kommer att använda nationalarenan, det så kallade Fågelboet, även 2022.

Annons

De två slutkandidaterna hade olika styrkor. Peking var det trygga alternativet, med en stabil ekonomi och tillväxt i landet, samt erfarenhet från värdskapet av sommar-OS 2008. Almaty försökte charma IOK med ett vackert vinterlandskap vid berget Tianshan.

Nu föll valet på ekonomiskt starka och erfarna Peking, men räkna inte med storslagna vintervyer från spelen 2022.

– Det kommer inte att vara någon snö bredvid pisterna. Det kommer att vara brunt, brunt, brunt, säger en IOK-delegat om vad som väntar i Peking.

Efter att Stockholm, Krakow, Lviv och Oslo under fjolåret meddelat att de inte längre var intresserade av att arrangera spelen återstod bara Peking och Almaty.

Vinter-OS 2022 pågår 4-20 februari.

TT

Fakta

Kommande OS-värdar

Sommar-OS 2016: Rio de Janeiro, Brasilien.

Vinter-OS 2018: Pyeongchang, Sydkorea.

Sommar-OS 2020: Tokyo, Japan.

Vinter-OS: 2022: Peking/Almaty, Kina/Kazakstan.

Sommar-OS 2024: Bestäms i september 2017 i Lima.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons