Annons

Vinnaren lyssnade på musik – nu ändras reglerna

Att tävlingsspringa och lyssna på musik är tillåtet i Sverige men inte internationellt.
Efter att det uppmärksammats att SM-vinnaren i Stockholm Marathon, Carolina Wikström, sprungit med hörlurar ändrar Sverige reglerna.
Friidrott • Publicerad 20 oktober 2021
Carolina Wikström under Stockholm Marathon, med hörlurar i öronen vilket är förbjudet.
Carolina Wikström under Stockholm Marathon, med hörlurar i öronen vilket är förbjudet.Foto: Christine Olsson/TT

– Vi kan konstatera att utifrån regelboken har vi och arrangören gjort fel, säger Svenska friidrottsförbundets generalsekreterare Stefan Olsson till Expressen.

Wikström berättade efter loppet, där hon kom tvåa efter etiopiskan Atalel Anmut, att hon lyssnat på en podd och på musik under maratonloppet i Stockholm

Annons

– Jag brukar alltid kolla om det är tillåtet, och på Stockholm Marathon är det det. Jag brukar lyssna på en podd första halvan och sen sätter jag på musik. För mig funkar det väldigt bra, att bryta av med musik under den andra halvan. Sätter man på den för tidigt har man inget extra att ta till i slutet, sade hon till Dagens Nyheter.

Det borde hon inte ha fått enligt de internationella reglerna om förbud för tekniska hjälpmedel. Men eftersom det inte kom in någon skriftlig protest kommer Wikström inte att straffas och hennes resultat kvarstår.

Däremot ska det svenska friidrottsförbundet ändra sina regler.

– Vår tävlingskommitté har fått i uppdrag att se över skrivningarna. Vi kommer ta lärdom av detta och täppa till de hål som finns i regelverket, säger Olsson.

Det är enbart löpare i tävlingsklasser som inte får använda hörlurar under lopp.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons