Annons

Dubbelt så gammal – dubbelt så vass

Leo Carlssons dröm gick i uppfyllelse när han gjorde sitt första SHL-mål inför hela släkten – men Örebros 16-åring fick inte jubla hela kvällen.
Dubbelt så gamla Daniel Viksten var dubbelt så vass. Veteranens två fullträffar ledde till 3–1 för Färjestad.
Ishockey • Publicerad 21 oktober 2021
Färjestads Daniel Viksten jublar med Joakim Nygård efter sitt 2-1-mål under torsdagens ishockeymatch i SHL mellan Färjestad BK och Örebro HK i Löfbergs Arena.
Färjestads Daniel Viksten jublar med Joakim Nygård efter sitt 2-1-mål under torsdagens ishockeymatch i SHL mellan Färjestad BK och Örebro HK i Löfbergs Arena.Foto: Tommy Pedersen/TT

Leo Carlsson föddes och växte upp i Karlstad och fick sin ishockeyfostran i Färjestad.

På torsdagen gjorde han sitt första SHL-mål med så gott som hela släkten på läktaren.

Annons

I Löfbergs arena. För Örebro.

– Det är sjukt. Man har en del timmar på isen här. Det känns speciellt, säger 16-åringen om 1–0-målet mot förra klubben.

Carlsson flyttade från Värmland till Närke inför förra säsongen, när han kände att Örebro ville ha honom mer än vad Färjestad visade.

Det blev som han tänkt sig. Eller?

– Ja. Eller egentligen inte. Det blev bättre, säger han.

”Ett annat lugn”

Carlssons fullträff gav dock inga poäng.

Daniel Viksten reste i motsatt riktning, från Örebro till Karlstad, två år tidigare och är en avsevärt mer erfaren SHL-målskytt.

Han visade att dubbelt så gammal är äldst.

Kvitteringen till 1–1, med 23 sekunder kvar av första perioden, var 32-åringens 100:e mål i grundserien. Han gjorde de första 49 för Örebro. Det 51:a i Färjestad bar måltjuvens signum.

– Jag vet inte hur många studsar det är men sedan dimper pucken ner. Jag svingar till och försöker bara få den på mål, säger han.

Annons

Avgörandet kom i tredje perioden när Viksten slog till för andra gången, upp i krysset bakom Örebros målvakt Jonas Arntzen.

– Jag fick en bra träff. Skönt med tre poäng. Det känns som om vi har ett annat lugn i laget i dag än tidigare, säger matchhjälten.

Viksten hade inte förberett något 100-målsfirande.

– Nej, det känns inte särskilt speciellt. Kanske när man blickar tillbaka på karriären, men inte just nu, säger han.

”Orkar inte”

Färjestad saknade två defensiva hörnpelare, Jens Westin och Jesse Virtanen, och ställde upp en halv backuppsättning, tre av sex, född på 2000-talet.

I Örebro hade Leo Carlsson sällskap av ytterligare fyra forwardar i samma ålderskategori.

Ungdomarna bidrog till en match i högt tempo där spelet böljade fram och tillbaka och utgången länge var oviss.

Först när Jacob de la Rose satte 3–1 i öppen bur var det helt klart.

– Jag är nöjd med de två första perioderna. I tredje växlar Färjestad upp och tar över. Vi orkar inte vrida tillbaka matchen. Det är jag besviken över, säger Örebros tränare Niklas Eriksson.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons