Annons

Sundin efter Salmings död: "I chock"

Nyheten att Börje Salming har avlidit har skakat om ishockeyvärlden.
"Jag är i chock och djupt bedrövad över Börjes hastiga bortgång", skriver Mats Sundin i ett sms till TT.
I Sverige hedrades Salming med en tyst minut på landets hockeyarenor.
Ishockey • Publicerad 25 november 2022
Börje Salming och Darryl Sittler tillsammans för några år sedan. Arkivbild.
Börje Salming och Darryl Sittler tillsammans för några år sedan. Arkivbild.Foto: Kostas Lymperopoulos/CSM/AP/TT
Darryl Sittler, Börje Salming och Mats Sundin i Toronto i början av november. Arkivbild.
Darryl Sittler, Börje Salming och Mats Sundin i Toronto i början av november. Arkivbild.Foto: Frank Gunn/AP/TT

Börje Salming har avlidit i sviterna av ALS. Nu sörjs han av en hel hockeyvärld som minns den hårt kämpande svensken som blev en pionjär när han tog steget till NHL 1973.

Darryl Sittler, som var Salmings mångårige lagkamrat i Toronto och en god vän sedan 50 år tillbaka, fick beskedet i morse från Börje Salmings familj i Sverige.

Annons

– Det är sorgligt och det är en sådan fruktansvärd sjukdom. Vi får minnas alla bra saker med Börje, säger han.

Mats Sundin i sorg

Darryl Sittler lyfter sedan Börjes medmänsklighet och ödmjukhet.

– Han var väldigt ödmjuk. Jag menar, han var kung i Sverige, eller hur? Han var en vanlig och ödmjuk kille, säger Sittler och fortsätter:

– Börje var bara Börje. Han kom från norra Sverige och förändrades aldrig och det älskar vi med honom. Han var en bra vän och en väldigt god lagkamrat.

Mats Sundin, som var mångårig lagkapten i Toronto och även han en ikon i Toronto, skriver i ett sms till TT:

"Jag är i chock och djupt bedrövad över Börjes hastiga bortgång. Börje var en förebild på och utanför isen. Ödmjuk, inkluderande och samtidigt modig och stark. Mina kondoleanser går till Börjes familj", skriver Sundin.

Nicklas Lidström, som träffade Börje Salming på "Tidernas hockeygala" så sent som för drygt en vecka sedan, sörjer.

"Jag kommer minnas Börje som en fantastisk hockeyspelare, en kämpe som aldrig gav upp, så osjälvisk i sitt spel. En pionjär för oss andra européer. Men som ännu bättre person. Så varm, så omtänksam, så ödmjuk. Han kommer för alltid vara saknad", skriver Lidström i ett sms till TT.

"En otrolig lirare"

Tidigare ishockeyspelaren Anders Hedberg som spelade med Salming i Tre Kronor är märkbart tagen när han svarar:

– Det gick så jävla fort. Jag darrar i benen men jag är jävligt glad att Börje kunde ta del av alla hyllningar i Toronto och att jag fick vara med honom och krama honom. Men det gick så fort. Jag kommer minnas honom som en jävligt bra kille och en otrolig lirare, säger Anders Hedberg till TT.

Annons

Tidigare förbundskaptenen och storspelaren Bengt-Åke Gustafsson spelade med Salming i OS 1992. Han förklarar vad Börje Salming betytt för svensk ishockey:

– Det är tragiskt. Han har betytt jättemycket för svensk ishockey. Börje öppnade alla dörrar och var en stor förebild för väldigt många. Vi spelade ju länge tillsammans, bland annat på OS. Det var jättefint och mäktigt när alla ställde sig upp för att hylla honom i Kanada. Det var helt overkligt att ett helt land hyllar en svensk, säger Gustafsson till TT.

"Oerhört tråkigt"

Inge Hammarström har varit god vän med Börje Salming i 50 år och de åkte över för att spela i Toronto tillsammans 1973. För Dagens Nyheter berättar Hammarström att han kommer att minnas sin vän som en viljestark och inspirerande människa.

– Det är oerhört tråkigt. Chockartat, samtidigt som man har vetat att det bara var en tidsfråga. Vi har varit nästan som bröder. Jag minns när han kom hit till Brynäs och vi äldre spelare både tog hand om honom och var så glada över att vi hade en sådan otrolig talang i vårt lag, säger han.

Tyst minut i SHL

Beskedet om att Börje Salming hade gått bort kom precis före pucksläpp i kvällens sju SHL-matcher. Inför den andra perioden hyllades legendaren med en tyst minut i alla SHL-arenor.

– Hjärta och passion för idrott är vad det handlar om. Börje var en krigarsjäl och en passionerad hockeyspelare som var jäkligt bra på hockey, det är en otroligt imponerande karriär. Det är tråkigt att höra, säger Skellefteås tränare Robert Ohlsson i C More.

Fakta: Andra hyllningar till Börje Salming

"Toronto Maple Leafs sörjer bortgången av Börje Salming. Börje var en pionjär inom sporten och en ikon med en obrytbar anda och en obestridlig tuffhet. Han hjälpte till att öppna dörren för européer i NHL och definierade sig själv genom sitt spel på isen och genom sina bidrag i samhället", säger Toronto Maple Leafs president Brendan Shanahan i ett uttalande.

"Vi har nåtts av det tragiska beskedet att Börje Salming har gått bort. Brynäs IF skickar våra djupaste tankar och kondoleanser till Börjes familj i deras svåra stund. Vila i frid, Börje, och tack för allt du gjort för Brynäs IF och för svensk ishockey", skriver Brynäs IF på Twitter.

"En av de största", skriver svenske målvaktsikonen Henrik Lundqvist på Twitter.

"Vi skickar våra kondoleanser till familjen Salming och hela Toronto Maple Leafs organisation för förlusten av Börje Salming. Beundran för Börje och hans arv kommer för alltid leva kvar inom hockeyfamiljen", skriver Vancouver Canucks i ett uttalande på sociala medier.

"AIK Hockey har sorg efter att ha nåtts av beskedet att Börje Salming avlidit. AIK Hockeys tankar går till alla Börjes anhöriga och vänner", skriver AIK.

”National Hockey League sörjer Börjes bortgång, en imponerande närvaro och transformerande figur i spelets historia", skriver NHL på sin hemsida.

Han var en bärare av Kirunas varumärke när det gäller att fostra otroligt många internationellt gångbara hockeyspelare. Vi var ju en plantskola under många år. Börje var en stor förebild. Ungdomarna såg att det faktiskt var möjligt att ta sig till en väldigt hög nivå, säger Mats Taaveniku (S), tillträdande kommunalråd, i Börje Salmings uppväxtstad Kiruna, till NSD.

Fakta: Andra hyllningar till Börje Salming

Född: 17 april 1951 i Kiruna.

Meriter: Två SM-guld med Brynäs 1971 och 1972, VM-brons 1972, VM-silver 1973. Uttagen i VM:s All star-lag 1973. Rookie of the year (Årets nykomling) i NHL 1974.

Uttagen i NHL:s All star-lag 1977 och ytterligare fem gånger i NHL:s andra All star-lag. Uttagen i Canada Cups All star-lag 1976.

Vid fyra tillfällen nominerad till Norris Trophy som en av NHL:s tre bästa försvarsspelare.

Utsedd till NHL:s bäste svenske spelare, Viking award, tre gånger.

Karriär: Debuterade i Kiruna AIF 1967 i dåvarande division 2. Värvades 1970 till allsvenska topplaget Brynäs. Debuterade i landslaget Tre Kronor 1972 och tog VM-brons samma år.

1973 tog han steget till NHL och Toronto där han stannade i 16 säsonger. Han avslutade NHL-karriären med ett år i Detroit innan han flyttade hem till Sverige för tre elitseriesäsonger i AIK.

Totalt spelade han 1 148 NHL-matcher och anses med sin uppoffrande spelstil vara den som banade väg för européer i NHL.

1996 blev han förste svensk att väljas in Hockey Hall of fame. Två år senare valdes han in i Internationella ishockeyförbundets (IIHF) Hall of fame.

Valdes vid IIHF:s 100-årsjubileum 2008 in i århundradets All star-lag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons