Annons

Veteranerna slåss om SM-titeln

Tillsammans är de 87 år och har spelat in totalt 29 SM-titlar.
Sport • Publicerad 4 mars 2010
Jörgen Persson.
Jörgen Persson.Foto: Tomas Oneborg / SvD / SCANPIX
Jan-Ove Waldner jagar nya medaljer.
Jan-Ove Waldner jagar nya medaljer.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL

Men Jan-Ove Waldner och Jörgen Persson ger sig inte.

I helgen satsar veteranerna på nya medaljer.

Annons

Sveriges två största pingisspelare genom tiderna håller fortfarande hög klass. I helgens SM-slutspel i Halmstad tampas duon som vanligt om de ädlaste medaljerna.

– Det blir lite speciellt för min del att spela på hemmaplan. Då vill man verkligen prestera och när alla de bästa är med är det kul att ta den fighten, säger 43-årige Jörgen Persson som har fem individuella SM-titlar och nio i dubbel.

Han är fortfarande seedad etta i Sverige men är ett stort frågetecken i år.

– Jag vet inte hur min form är. Jag har spelat så lite, senaste tävlingen var topp 12 i början av februari. Fast jag är väl ändå en av sex som kan vinna, säger han.

Här för att vinna

Den ett år äldre J-O Waldner spelar regelbundet i tyska Fulda (vilket han till 99 procent gör även nästa år) som ligger tvåa i Bundesliga. Även han har en mindre lyckad säsong bakom sig.

– Det känns okej. Som vanligt gick det dåligt i början och dessutom var jag borta i tre veckor på grund av skada. Men jag har kommit tillbaka starkt i slutet. Det börjar bli min tid nu, säger Waldner som har åtta singelguld och sju i dubbel på meritlistan.

Vad har du för målsättning?

– Jag är här för att vinna, så har jag sagt sedan jag var 16 år. SM är alltid kul och tar jag det i år ska jag pressa mig ytterligare tio år för att nå upp till tio individuella SM-guld, skrattar Waldner.

Visst blir Perssons och Waldners närvaro ett lyft för SM. Det är dock ett svaghetstecken att veteranerna fortfarande är de största stjärnorna. Återväxten för svensk bordtennis ser inte speciellt ljus ut.

Annons

– Det har varit svårt för dem som kommit efter oss. Alla jämför ju med vad vi gjorde och den jämförelsen blir lite tuff. Jag tror mer att den yngre generationen som kommer nu har större chans, menar Waldner.

Lundquist favorit

En av de nya som nämns är 16-årige Hampus Söderlund från Borås. En stortalang som visat framfötterna i internationella ungdomsturneringar.

– Jag har som målsättning att bli en av de bästa i världen. Jag tror att drivkraften är otroligt viktig. Att tycka det är kul att gå till hallen och träna varje dag, säger Söderlund som ställer upp i U20-klassen i årets SM.

Som favorit till SM-guldet får ändå de två senaste årens segrare Jens Lundquist räknas. Men åldringarna ska inte räknas bort.

– Det skulle vara kul om vi kunde mötas i en final. Det finns ju ändå en rivalitet mellan oss, säger Persson.

SM-favoriterna En handfull spelare gör upp om SM-titeln i pingis som avgörs i helgen i Halmstad. Här är de hetaste kandidaterna:Jens Lundquist, Söderhamn. Har vunnit två år i rad och förmodligen den med bäst form i dagsläget. Svårslagen.Pär Gerell, Falkenberg. Har inte imponerat i årets seriespel men kan mycket väl blixtra till i SM.Jörgen Persson, Halmstad. Ett något osäkert kort då han inte spelat speciellt mycket på sistone. Men räkna med att hemmaplan tänder den gamle mästaren.J-O Waldner, Spårvägen. Jagar sitt tionde SM-guld och är en outsider. Säger själv att han spelar bättre och bättre. Kan gå hela vägen.Robert Svensson, Eslöv. Har en stark säsong i Bundesliga bakom sig. I form och på en bra dag kan han slå samtliga i årets startfält. (TT)

Anne-Christin Olsson
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons