Annons

Vem vinner BT-plaketten 2023? Rösta på din favorit

Tre lag och sju individuella idrottare är nominerade till BT-plaketten i år. Bland dem finns fyra tidigare vinnare: Elfsborg, Borås Basket, Jesper Nelin och Emil Persson.
Vem eller vilka tycker du har gjort de mest imponerande prestationerna? Lägg din röst!
IDROTT • Publicerad 3 december 2023

Här saknas innehåll

Du kan rösta på din favorit här på bt.se, men om du vill ha chans att själv vinna – fem personer får två trisslotter vardera – så antingen mejla eller skicka snigelpost. Glöm inte att ange ditt namn och adress.

Skicka med vykort eller i kuvert så att vi har det senast 12 december. Märk kuvertet med BT-plaketten och skriv numret på kandidaten på kuvertet. Adress: Borås Tidning, sporten, 501 85 Borås.

Annons

Mejla till sporten@bt.se. Döp mejlet till BT-plaketten och skriv kandidatens namn och nummer i meddelandet.

Omröstningen är en av de faktorer som juryn väger in när vinnaren utses. Årets jury består av BT:s Malin Henrikson och Johan Rydén samt Peter Johansson, Anna Paulsson, Jonas Peterson och Anders Nilsson.

Baik futsal firar guld i Boråshallen.
Baik futsal firar guld i Boråshallen.Foto: Jan Pettersson

Baik futsal (dam)

Idrott: Futsal

Kommentar: När Borås AIK vann SM-finalen mot Gais med 2–0 innebar det inte bara att laget var bäst i Sverige. Det var också det första SM-guldet på 61 år till ett Boråslag på damsidan. Laget slutade tvåa i sin grundserie och gjorde flest mål i landet (79 på tio matcher). Stina Jensen blev hela Sveriges skyttedrottning (22 mål på sina nio matcher) i grundserien. Hon är en av sex Borås AIK-spelare som kallats till A-landslaget under 2023.

Elfsborg slogs om SM-guldet ända in i sista omgången.
Elfsborg slogs om SM-guldet ända in i sista omgången.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

IF Elfsborg (herr)

Idrott: Fotboll.

Kommentar: Elfsborg slutade tvåa i allsvenskan på samma poäng som guldvinnande Malmö FF men med sämre målskillnad. Laget slog klubbrekord i antal inspelade poäng (64), släppte in färre mål än någonsin (26) och tangerade sitt rekord i antal gjorda mål (59). Jimmy Thelin prisades som årets bästa tränare i allsvenskan, Hákon Valdimarsson fick motsvarande målvaktspris och Gustaf Lagerbielke backpriset. Jeppe Okkels var som en av tre nominerad både till årets forward och i den finaste kategorin, årets spelare.

Borås Baskets Ryan Logan i duell med Norrköpings James Murray Boyles under en av SM-finalmatcherna.
Borås Baskets Ryan Logan i duell med Norrköpings James Murray Boyles under en av SM-finalmatcherna.Foto: MAGNUS ANDERSSON

Borås Basket

Idrott: Basket.

Kommentar: Borås Basket vann grundserien i SBL Herr och förlorade där bara en enda hemmamatch. I slutspelet tog sig laget till SM-final genom att vinna sju raka matcher: först blev det 3–0 i matcher mot Södertälje i kvartsfinalserien och därefter 4–0 i semifinalserien mot Umeå. I finalen blev det förlust med 4–2 i matcher mot Norrköping Dolphins.

Vid höstens kvalspel mot gruppspelet i Fiba Europe Cup blev Borås utslaget med minsta möjliga marginal: en poängs sämre målskillnad än gruppsegraren från Finland, Kataja.

Anja Händén.
Anja Händén.Foto: Jan Pettersson

Anja Händén

Född: 28 december 2003.

Idrott: Bordtennis.

Klubb: Halmstads BTK.

Kommentar: Har fått ett stort genombrott under året. Från para-EM kom hon hem med sina första mästerskapsmedaljer – två brons, ett i singel och ett i mixeddubbel. Hon spelar i klass 10, där hon rankas som nummer 14 i världen.

I det hon själv kallar friskpingis har hon i höst blivit första paraspelare att ta plats i högsta divisionen, Pingisligan. Och hon nöjer sig inte med att bara delta. Hon spelar på förstabordet för Halmstads BTK, och har där 5–3 i matchkvot, vilket gör att hon tillhör ligans bästa, svenska spelare. Totalt ligger hon på plats 32 på Sverigerankingen i friskpingis.

Jonathan Henningsson
Jonathan HenningssonFoto: Lars-Åke Green

Jonathan Henningsson

Född: 12 juni 2001.

Idrott: Styrkelyft.

Klubb: Borås Atletklubb.

Kommentar: När det kommer till bänkpress är Borgstenabon överlägsen i sin viktklass (83 kilo) i Sverige. Vid SM-veckan i Skövde avgjorde han seniorklassen redan med sitt första lyft.

På junior-VM i Sydafrika vann han guld och höjde juniorvärldsrekordet två gånger till 210,5 kilo.

På senior-EM i Frankrike tog han silver efter att ha klarat samma vikt som guldmedaljören – men eftersom Henningsson vid invägningen var tio gram(!) tyngre än sin motståndare förlorade han vid särskiljningen.

Alice Carlsson
Alice CarlssonFoto: Jonas Ekströmer/TT

Alice Carlsson

Född: 15 september 1995.

Idrott: Fotboll.

Klubb: Hammarby IF.

Kommentar: Den passningsskickliga försvarsspelaren från Hyssna fick som Hammarbys lagkapten lyfta både Susanne Erlandssons och Kronprinsessan Victorias pokaler under året.

Hammarby hade tidernas succésäsong och vann alltså både SM-guldet (det första sedan 1985) och svenska cupen. Mittbacken spelade 25 av 26 matcher i allsvenskan och alla sex matcherna i cupen.

Emil Persson
Emil PerssonFoto: Ulf Palm/TT

Emil Persson

Född: 5 april 1995.

Idrott: Längdskidor.

Team: Lager 157 Ski Team.

Kommentar: Persson gick på knock från start i långloppsvärldscupen Ski Classics. Ingen hade tidigare vunnit fler än sex tävlingar i rad. Persson slog rekordet genom att ta hem de sju första tävlingarna, och han säkrade segern i totalcupen med tre lopp kvar att köra.

Men framför allt blev han förste svensk att vinna herrklassen i Vasaloppet sedan 2012. Han gjorde det efter att ha spurtat ner fyra norrmän på upploppsrakan.

Sofia Åstedt på sim-VM i Fukuoka, Japan.
Sofia Åstedt på sim-VM i Fukuoka, Japan.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sofia Åstedt

Född: 13 november 2003.

Idrott: Simning.

Klubb: SK Elfsborg.

Kommentar: 20-åringen från Skene ingick i det svenska lagkappslag som slutade på femte plats på 4x100 meter frisim på VM i japanska Fukuoka. Har dessutom nått stora framgångar på SM. I långbana vann hon tre individuella guld (50, 100 och 200 fritt). I kortbana blev det två (50 och 100) samt ett brons (200) och två lagkappssilver: 4 x 100 och 4 x 200 frisim.

Har kapat sitt personbästa på simningens mest klassiska distans, 100 meter frisim, och är uppe på topp tio genom tiderna i Sverige både i kort (53.52) och lång (55.15) bana. Det kan leda hela vägen till OS i Paris.

Jesper Nelin
Jesper NelinFoto: Fredrik Sandberg/TT

Jesper Nelin

Född: 3 oktober 1992.

Idrott: Skidskytte.

Klubb: Piteå skidskytteklubb.

Kommentar: Höjde sin skytteprocent och gjorde sin bästa världscupsäsong hittills. Hamnade på plats 15 i totalen – bara en placering och ynka sex poäng bakom Sebastian Samuelsson. Ingick i herrstafettlaget som vann VM-brons i tyska Oberhof och tog dessutom ett individuellt VM-brons i sprint i rullskidskytte i slovakiska Brezno-Osrblie. Sköt fullt när han vann SM-guld i sprint i tuffast möjliga konkurrens.

Johanna Hagström.
Johanna Hagström.Foto: Ulf Palm/TT

Johanna Hagström

Född: 27 mars 1998.

Idrott: Längdskidor.

Klubb: Ulricehamns IF.

Kommentar: Gjorde sin bästa världscupsäsong någonsin med två pallplatser och flera topp tio-placeringar. Blev fyra i sprintcupen, där den enda svenskan som placerade sig högre var slutsegraren Maja Dahlqvist. Tog tack vare sprintframgångarna dessutom en 18:e plats i den totala världscupen. På VM i slovenska Planica, tog Sveriges damer en historisk trippel i den klassiska sprinten. Men ryggproblemen satte stopp för Hagströms medaljdrömmar. Hon blev utslagen i semi och blev tia.

Tidigare vinnare

Malin HenriksonSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons