Annons

Vem vinner BT-plaketten 2022? Rösta på din favorit

Tio idrottare i lika många idrotter är nominerade till BT-plaketten i år. Och eftersom ingen av dem fått utmärkelsen förut kommer det att bli en ny vinnare.
Vem tycker du har gjort de mest imponerande prestationerna? Lägg din röst!
IDROTT • Publicerad 3 december 2022 • Uppdaterad 7 januari 2023

Du kan rösta på din favorit här på bt.se, men om du vill ha chans att själv vinna – fem personer får två trisslotter vardera – så antingen mejla eller skicka snigelpost. Glöm inte att ange ditt namn och adress.

Skicka med vykort eller i kuvert så att det är oss tillhanda senast den 12 december. Märk kuvertet med BT-plaketten och skriv med kandidatens nummer på kuvertet. Adress: Borås Tidning, sporten, 501 85 Borås.

Annons

Mejla till sporten@bt.se. Döp mejlet till BT-plaketten och skriv kandidatens namn och nummer i meddelandet.

Omröstningen är en av de faktorer som juryn väger in när vinnaren utses. Årets jury består av BT:s Malin Henrikson och Johan Rydén samt Peter Johansson, Anna Paulsson, Tove Lorén och Anders Nilsson.

Här saknas innehåll

Robin Larsson.
Robin Larsson.Foto: Frida Winter

1. Robin Larsson

Född: 8 juli 1992

Idrott: Bilsport/Rallycross

Team: Rx Cartel JC/Skene MS

Kommentar: När amerikanska rallycrosserien Nitro RX valde spår och blev en elbilsklass hakade Larsson på. Han leder serien totalt efter sex av åtta deltävlingar. Det blev omedelbar succé, med vinst i första deltävlingen på Lydden Hill. Strax därefter drabbades Svenljungaföraren av en allvarlig olycka där han fick en vinkelslip mot halsen. Efter skräckskadan blev det tre raka andra- och en femteplats innan Larsson avslutade 2022 med ny seger – den här gången på Wild Horses Pass i Phoenix.

Lucas Eriksson vann Cucuit des ardennesFoto: Alexis Dancerelle Direct Velo
Lucas Eriksson vann Cucuit des ardennesFoto: Alexis Dancerelle Direct VeloFoto: Picasa

2. Lucas Eriksson

Född: 10 april 1996

Idrott: Cykel – landsväg

Klubb: Gånghester CK/Riwal Cycling Team

Kommentar: Eriksson inledde tävlingsåret lysande i april genom att försvara sin titel i franska etapploppet Circuis des Ardennes – Ardennerna runt. I slutet av månaden kraschade han och bröt nyckelbenet. Kom tillbaka och vann i midsommartid karriärens tredje SM-guld på linjelopp. Innan sommaren var över blev det ytterligare en totalseger i ett internationellt etapplopp, den här gången i Kreiz Breizh Elites. På världsrankingen avslutar Eriksson året som bäste svensk på plats 342.

Nils Andrén och Bianca Locatelli.
Nils Andrén och Bianca Locatelli.Foto: Ceasar Segergren

3. Bianca Locatelli och Nils Andrén

Födda: 15 augusti 1997 och 19 december 1996

Idrott: Danssport – boogie woogie och lindy hop

Klubb: Borås DF

Kommentar: När danssporten åter tog fart efter pandemin visade boråsarna direkt varför svenska danssportförbundet anser att paret är världsledande inspiratörer inom dansen boogie woogie. I maj blev det NM-guld i danska Odense, och i augusti var paret i Stuttgart och bärgade ett VM-brons. En framgångsrik säsong avslutades med dubbla SM-guld i Uppsala i mitten av november. Boråsarna dansade hem både boogie woogie och lindy hop.

Linus Carlsson.
Linus Carlsson.Foto: Gustaf Hallin

4. Linus Carlsson

Född: 14 mars 1999

Idrott: discgolf

Klubb: IK Ymer/Team Latitude 64

Kommentar: Carlsson höll huvudsakligen till på USA-touren. Där blev det plats 43 på rankingen efter en säsong där resultaten blev allt bättre. Bäst var femteplatsen i MVP Open. Där hade han i konkurrens med hela världseliten segerchans på sista hålet. På hemmaplan försvarade Carlsson sin titel i Swedish Open, och han tog silver ihop med Josef Berg på par-SM. Och han utmärkte sig med en hole-in-one när majortävlingen European Open avgjordes i Finland.

Julia Wennersten i VM-semi.
Julia Wennersten i VM-semi.Foto: Jessica Gow/TT

5. Julia Wennersten

Född: 18 mars 2001

Idrott: friidrott/häck

Klubb: IK Ymer

Kommentar: Slog till i slutet av januari med personbästa 8.14 på 60 meter häck, vilket ledde både till VM och till stor internationell gala i Berlin. I VM-debuten tog hon sig vidare till semifinal med en tusendels marginal. Där slutade hon på plats 22. Inomhus tog hon även SM-guld och slutade som Sverigeetta. Utomhus fick hon säsongen förstörd av en skada. Efter sjätteplatsen på 100 meter häck vid Diamond League-galan i Stockholm i slutet av juni avbröt hon säsongen.

Adam Wallin.
Adam Wallin.Foto: Pernilla Rudenwall

6. Adam Wallin

Född: 7 december 2001

Idrott: Golf

Klubb: Ulricehamns GK

Kommentar: Tillhör världseliten av de som ännu inte blivit proffs och spelade en avgörande roll i att Sverige skrällde till sig en silvermedalj i lag-EM. Deltog i ett par klassiska individuella mästerskap i Europa under sommaren och ingick sedan i det blågula tremannalandslag som slutade tvåa i lag-VM. Utmanade proffsen i en stor svensk tävling och landade på en tredjeplats. Tog sin första college-seger i våras och sin andra under hösten.

Sofia Åstedt.
Sofia Åstedt.Foto: Ali Lorestani/TT

7. Sofia Åstedt

Född: 13 november 2003

Idrott: Simning

Klubb: SK Elfsborg

Kommentar: Ordnade svenskt EM-silver på seniornivå i lagkappen över 4x100 meter frisim. Simmade sista sträckan på 54,84 med flygande start – det var 54 hundradelar under hennes personrekord i långbana. Simmade även försöken i mixedlagkappen – och fick ett EM-brons. Utomhus noterade hon även SM-guld på både 50 och 100 meter frisim samt brons på 200 meter frisim. Dessutom tog hon fyra JSM-guld. Vid SM i kortbana blev det guld på 4x200 meter frisim, silver på 100 och 200 meter frisim samt brons på 50 meter och 4x100 meter frisim. I JSM tog hon fem guld samt ett silver och ett brons.

Johanna Hagström.
Johanna Hagström.Foto: Terje Pedersen

8. Johanna Hagström

Född: 27 mars 1998

Idrott: längdskidor

Klubb: Ulricehamns IF

Kommentar: Inledde 2022 med att bli tvåa i Oberstdorfs klassiska världscupsprint, ingående i Tour de Ski. Under touren vann hon den totala poängtävlingen – vilket gav 60 000 kronor i prispengar. I världscupen blev hon även femma i Faluns teamsprint. Totalt slutade hon sexa i sprintcupen. Hennes 322 poäng gjorde att hon var tredje bästa svensk. Ändå fick hon inte plats i OS-truppen. I övrigt tog hon SM-silver i sprint. Och så inledde hon även den nya säsongen med en andraplats i världscupen.

Linus Bylander.
Linus Bylander.Foto: Li Edqvist

9. Linus Bylander

Född: 9 mars 1997

Idrott: Thaiboxning

Klubb: Fightgym Borås

Kommentar: Under december i fjol nådde Bylander kvartsfinal i VM i -63,5-klassen. Under året har det sedan blivit fyra medaljer på fyra mästerskap för boråsaren. Året började med EM i Istanbul – där det blev final och silvermedalj. Under sommaren åkte Bylander till VM i Abu Dhabi. Där föll han i semifinal mot en iranier. Men boråsaren kom ändå hem med ett brons – och en fraktur i ansiktet. När frakturen läkt avslutades året med SM-guld (för tredje gången) och NM-guld.

Ali Alian.
Ali Alian.Foto: Jan Pettersson

10. Ali Alian

Född: 14 oktober 1999

Idrott: Taekwondo

Klubb: Borås taekwondocenter

Kommentar: Tog SM-guld i december och vann Swedish Open i början av året. Det innebar att Alian kvalade in till den Grand prixserie där bara världens 32 bästa får vara med. Där inledde han lysande genom att gå till final vid deltävlingen i Rom. Han noterade även en kvartsfinalplats i Manchester. Slutar året som tolfterankad i världen i 68-kilosklassen. I mästerskapen gick det sämre. Alian föll i första omgången i EM och i åttondelsfinal vid VM i Mexiko.

Johan RydénSkicka e-post
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons