Annons

Vattnet stoppar inte Vasaloppet

Vasaloppet varnar för att årets lopp kommer bli blött.
Sport • Publicerad 27 februari 2014
Foto: ULF PALM / TT

Ulricehamnsåkaren Erik Wickström menar att motionsåkarna måste vara förberedda på föret mentalt.

Vasaloppet var hotat, men ska köras på söndag. Det framkom på gårdagens presskonferens med arrangören.

Annons

På grund av det varma vädret kommer de 52 startspåren att minska till 25 efter startrakan i Berga by. Det kommer medföra att den vanliga flaskhalsen upp i första backen kommer att bli än trängre.

När BT får tag på Erik Wickström är han mitt ute på startfältet.

– Det är som en sjö. Jag förstår inte hur man ska kunna lägga spår här, säger han och det hörs hur det klafsar när han stegar vidare.

Även myrarna vid Evertsberg betraktas som ett stort problemområde med vatten som tränger upp i spåren. Wickström påpekar att det inte är säkert att det kommer att bli ett blött lopp, men kommer inte kylan lär det bli så.

– Det viktigaste är stora trugor på stavarna så att de inte sjunker genom snön. I värsta fall kan de sjunka genom helt och man bryter staven. Ska man köpa nya, så ta med staven till butiken för stavar har olika diameter därnere.

Nästa bekymmer kan komma att bli nedkylda fötter av vattniga spår längst de nio milen mellan Sälen och Mora. Han rekommenderar skoskydd eller extra sockar om man åker med ett bälte.

– Det hade varit värre för fötterna om det var kallt också, men det ser inte ut att bli ett problem.

Utrusningen till trots, det viktigaste enligt Wickström, är nog ändå knoppen. Det kommer förmodligen att gå tungt i spåren, några rekordtider lär inte vänta.

– Spara på krafterna och var redo för en lång dag. Det kommer att bli ett slitigt lopp om inget händer med vädret. Samtidigt gäller samma saker som vid ett vanligt lopp, det vill säga testa grejerna dagen innan, så du inte står på startlinjen med nytt material.

Även om Vasaloppsorganisationen är stor och erfaren har även de brister misstänker boråsaren.

Annons

– Organisationen är väl förberedd på snöbrist, men på värme, där tror jag att de blev lite tagna på sängen.

Helt säker på att det blir ett lopp är han inte utan vill gardera sig med att det till 99 procent blir en start av den svenska klassikern.

– Hur som helst kommer det bli ett Vasalopp som inte liknar något annat. Fryser det till kommer det att bli blixtföre. Men jag tror i alla fall att det kommer att bli rättvisa förhållanden.

Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons