Annons

Samuelsson: Planerar manifestation för Ukraina

Det internationella skidskytteförbundet (IBU) stänger nu av ryska och belarusiska skidskyttar från alla internationella tävlingar.
I helgens världscup i Finland planeras en manifestation till stöd för Ukraina.
Skidskytte • Publicerad 2 mars 2022
Sebastian Samuelsson berättar att det planeras en manifestation för att stötta Ukraina. Arkivbild.
Sebastian Samuelsson berättar att det planeras en manifestation för att stötta Ukraina. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT
Ryska skidskyttar kommer inte att tävla i världscupen mer denna säsong. Arkivbild.
Ryska skidskyttar kommer inte att tävla i världscupen mer denna säsong. Arkivbild.Foto: Matthias Schrader/AP/TT

Så sent som i lördags meddelade IBU att ryska och belarusiska tillåtas tävla, men under neutral flagg.

Men sedan IOK uppmanat alla idrottsförbund att stänga av länderna helt skärper IBU sanktioner mot ryska och belarusiska aktiva och ledare – som nu stoppas från alla internationella tävlingar.

Annons

– Jag tycker att det är bra. Jag tycker faktiskt att IBU:s första beslut var bra, men sedan har det hänt en del saker som gör att jag tycker att det strängare straffet var bättre, säger Sebastian Samuelsson, känd för att ha varit öppet om sin kritik av det ryska lagets dopningshistoria, till TT.

"Blev besviken"

De ukrainska, belarusiska och ryska landslagen har dock sedan tidigare meddelat att man inte kommer att tävla i skidskytte under resten av säsongen. Samuelsson hade högre förhoppningar på det ryska laget.

– Jag blev besviken på deras reaktion. De blev arga på att de skulle behöva tävla under neutral flagga och då tar de på sig offerkoftan och säger att beslutet är olagligt, säger Samuelsson och fortsätter:

– Jag tycker att det är märkligt att man kan ta den hållningen när man ser vad som händer i världen. Oavsett vad man som ryss tycker om kriget måste man förstå att omvärlden reagerar.

Att Ukraina avslutar säsongen har han mer förståelse för.

– Vi möts ju av nyheter om att åkare som vi nyss tävlade mot i OS är ute och kämpar för sitt land. Som svensk är det väldigt svårt att sätta sig in i.

Dmytro Pidrutjnyj, som tog VM-guld i jaktstart 2019, sade på lördagen att han stannar hemma för att försvara sin familj och sitt land. På tisdagen blev det dessutom känt att en 19-årig skidskyttetalang dött i strider mot ryska trupper.

Planerar manifestation

Samuelsson berättar också att det finns planer på en manifestation under helgens världscuptävlingar i finska Kontiolahti.

– Det är svårt att göra stora grejer, men någon form av aktion kommer det att bli.

IBU har också öppnat för diskussioner om huruvida de ryska och belarusiska nationsförbunden helt och hållet ska uteslutas ur förbundet.

Annons

– Ryssland är ju redan uteslutet (efter dopningsskandalerna), så jag vet inte hur mycket mer man kan göra, men det är klart att det kanske inte kommer att bli lättare för dem att gå med efter det här, säger Sebastian Samulesson och menar att det är bra att idrottsvärlden markerar:

– Vi har ju redan ekonomiska sanktioner och sådant, det är klart att idrotten måste göra sin del genom att tydligt markera, säger han.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons