Annons

Vändning efter dubbeltrubbel

Blott vid ett tillfälle har Davis cup-laget skickats ut ur elitdivisionen.
Den här gången var det bara två bollar från att degradering i högsta grad skulle bli verklighet.
Vändningen av Robert Lindstedt/Simon Aspelin i dubbelrysaren mot Italien gör i stället att Robin Söderling har allt i egna händer.
Sport • Publicerad 19 september 2010
Lyckliga hjältar. Simon Aspelin och Robert Lindstedt kramar om varandra efter dubbelsegern mot Italien.
Lyckliga hjältar. Simon Aspelin och Robert Lindstedt kramar om varandra efter dubbelsegern mot Italien.Foto: 

Det tog 4,25 timmar, såg stundtals hopplöst ut för att till slut med allra största sannolikhet ha avgjort hela DC-mötet mot Italien. Lindstedt/Aspelins 3–2-seger mot Simone Bolelli/Daniele Bracciali i dubbeln gör att flertalet i det svenska DC-laget kunde sova betydligt bättre och lugnare i natt.

 Thomas Enqvist som valde att låta Robin Söderling stå över dubbeln, ett beslut som vid 2–0 till Italien såg ut att bli ytterst ödesdigert då både Aspelin och Lindstedt under perioder spelade långt under sin nivå.

Annons

 Robin Söderling som nu kan kliva in i dagens singel med vetskapen att Italien är pressat att vinna mot honom för att utjämna och fortfarande ha chans att vinna kvalmötet.

 Men framförallt Andreas Vinciguerra. En dubbelförlust i går ihop med en sannolik Söderling-vinst skulle betyda att han som i princip lagt av skulle få kliva ut i en femte och avgörande match, något han gjort två gånger (mot Argentina och Israel) och med bittert resultat.

I den form han visade upp i fredagens singel hade det med största sannolikhet bara slutat på ett sätt – förlust. I stället kan han nu troligtvis ta avsked från tennisen i en betydelselös singel.

– Klart att det är skönare att gå och äta med 2–1 än underläge, sade Thomas Enqvist och det kunde milt sagt även Lindstedt/Aspelin hålla med om.

För de var så illa ute man nu kan vara. Ledning med 3–0 i första set försvann när Lindstedt gjorde tre dubbelfel i ett servegame. Setet förlorades med 5–7 och när andra set gick till tiebreak var man aldrig i närheten av att hota (0–7).

Och vid ställningen, 4–5 i tredje set låg Aspelin under med 0–30 i egen serve och då var Sverige bara två bollar från förlust.

– Vi kände väl att vi slarvade och gav bort det första setet. Sedan var det ett dåligt tiebreak i andra. Thomas (Enqvist) sa till mig att gå mer på returerna – att vi överhuvudtaget skulle korta ner poängen. Från och med andra set började vi störa deras spel mer, sade Simon Aspelin.

Man räddade också upp situationen i tredje, liksom femte set, då italienarna hade ett flertal breakchanser i Aspelins serve. I stället blev det Potito Starace som vek ned sig när han tappade serven vid 6–5, vilket till slut betydde att Sverige kunde serva hem matchen.

– DC-dubbeln är ju väldigt viktig och i den här matchen var den otrolig viktig, sade Aspelin.

Då var det också av mindre vikt hur resultatet uppnåddes.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons