Annons

US Open-finalen uppskjuten

Tusentals åskådare fick lämna Flushing Meadows besvikna när US open-finalen, regnade bort.
Sport • Publicerad 13 september 2010
Foto: Charles Krupa

Dock fanns det en person som i all fall välkomnade regnandet – Novak Djokovic.

En uppskjuten final mot Rafael Nadal var rena drömmen för honom.

Annons

Det hade varit två veckor av solsken och visserligen en del blåst men absolut inget regn. När det dock gällde som mest kom regnet och effektivt förstörde alla förhoppningar om en final mellan Novak Djokovic, Serbien, och Rafael Nadal, Spanien. Två timmar före US open-finalen var tänkt att inledas föll regnet och sedan ville det absolut inte sluta.

För arrangörerna fanns inget annat alternativ än att ställa in söndagens finalen och flytta den till måndagen. De är dock vana, det är nu tredje året i rad som finalen fått flyttas fram.

De över 20 000 åskådare som kommit för att framförallt se världsettan Rafael Nadal komplettera sin grand slam-samling med den enda titel han saknar, fick i stället åka hem.

Inne i omklädningsrummet var dock garanterat Djokovic inte allt för missnöjd med vädret. Han skojade på presskonferensen efter sin maratonmatch mot Roger Federer över fem set att han skulle försöka att framkalla regn för att få lite extra vila.

Hur mycket del nu serben hade i regnandet ska vara osagt, däremot är det klart att han är den som tjänade absolut mest på det.

Lång semifinal

Djokovic tvingades nämligen till 3.44 timmars spel mot Federer i lördags medan Rafael Nadal klarade av sin semifinal mot ryssen Michail Juznyj på bara 2.13 timmar. Dessutom fick serben spela den sista av de semifinalerna, vilket gjorde att han inte klev av förrän klockan nästan var 19 på lördagskvällen. Då hade Nadal redan fått drygt fyra timmars vila.

Ett av få svaghetstecken som också funnits hos Djokovic under hans tenniskarriär är hans fysiska kapacitet, vid flera tillfällen tidigare i karriären har han fått avbryta matcher på grund utmattning eller skador. Att nu spela en ny femsetare – dessutom mot Nadal som är den fysiskt starkaste spelaren av dem alla – direkt efter mötet mot Federer, hade knappast talat till hans fördel.

Kollade golf

Dessutom erkände Djokovic att han hade haft svårt att vinna efter sin mäktiga seger mot Federer där han bland annat räddade två matchbollar.

Annons

– Jag kollade på golf och försökte att somna men på grund av allt adrenalin så kunde jag inte det. Jag fick gå runt och slå död på tiden. Det är olyckligt att regnet stoppade oss men i morgon är en ny dag, sade Djokovic i tv på söndagen.

– Jag ska försöka att vila så mycket som jag bara kan och jag är säker att jag kan spela min bästa tennis.

Finalen kommer nu att starta tidigast 22.00 svensk tid.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons