Annons

Uppmaningen till Fifa: Höj prissumman i VM

Australiens landslag uppmanar Fifa att höja prispengarna för fotbolls-VM.
Skillnaden mot herrarna är orimligt stor, anser man.
"Fifa kommer fortfarande erbjuda oss kvinnor en fjärdedel av pengarna – för samma prestation", säger mittfältaren Tameka Yallop.
Fotboll • Publicerad 17 juli 2023
Australiens anfallsstjärna Sam Kerr sätter press på Fifa. Arkivbild
Australiens anfallsstjärna Sam Kerr sätter press på Fifa. ArkivbildFoto: Rick Rycroft/AP/TT

Med tre dagar kvar till VM-premiären publicerade Australiens trupp ett klipp via spelarfacket där de poängterade att prissumman är ungefär en fjärdedel jämfört med herrarnas VM i Qatar förra året.

"Det finns fortfarande inga garantier att det kommer att bli jämställt," säger Australiens tidigare lagkapten Kathryn Gill som numera är ordförande i det australienska spelarfacket.

Annons

Fifa har höjt prissumman för dam-VM. Totalt kommer Internationella fotbollsförbundet att betala ut motsvarande drygt 1,8 miljarder kronor.

Alla VM-spelare är garanterade omkring 326 000 kronor (30 000 dollar) bara för att spela i gruppspelet. Om man går hela vägen och vinner guld väntar ytterligare pengar, 270 000 dollar, knappt tre miljoner kronor.

I herrarnas VM låg den totala summan på 440 miljoner dollar, drygt 4,5 miljarder kronor.

"Pengarna har ökat, men det är fortfarande en fjärdedel av vad männen får. Även om Fifa säger sig jobba för jämställdhet så har vi fortfarande inte fått några garantier på att det faktiskt kommer att bli jämställt", säger Kathryn Gill.

Australien möter Irland i VM-premiären i Sydney på torsdag.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons