Annons

Uppgifter: Svensk miljardär vill köpa Arsenal

Menar han allvar, Spotify-ägaren och miljardären Daniel Ek?
Det som började med en lättsam tweet i fredags uppges nu vara ett seriöst menat intresse.
Svensken sägs förbereda ett bud på Arsenal – och får draghjälp av klubbprofilerna Thierry Henry, Dennis Bergkamp och Patrick Vieira.
Fotboll • Publicerad 26 april 2021
Engelska medier uppger att Spotifys grundare Daniel Ek är seriöst intresserad av att köpa Premier League-klubben Arsenal. Arkivbild.
Engelska medier uppger att Spotifys grundare Daniel Ek är seriöst intresserad av att köpa Premier League-klubben Arsenal. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT
Supportrar till Arsenal protesterade mot ägaren Stan Kroenke utanför arenan Emirates i fredags.
Supportrar till Arsenal protesterade mot ägaren Stan Kroenke utanför arenan Emirates i fredags.Foto: Frank Giffiths/AP/TT

Den engelska tidningen The Telegraph uppger att Ek, med bistånd från den före detta spelartrion, planerar att lägga ett bud i hopp om att köpa Premier League-klubben från amerikanen Stan Kroenke.

Enligt The Telegraph sägs Kroenke – i åratal hårt kritiserad av klubbens supportrar – vara beredd att lyssna om Ek är villig att betala över 20 miljarder svenska kronor.

Äger flera klubbar

Annons

Det är en bra bit över vad klubben anses värd. Kroenke har varit majoritetsägare i Arsenal sedan 2007 och har successivt köpt ut delägare. Han äger numera samtliga aktier i klubben.

Kroenke äger företaget Kroenke Sports & Entertainment (KSE) som kontrollerar Arsenal, NHL-klubben Colorado Avalanche, NBA-klubben Denver Nuggets och NFL-klubben Los Angeles Rams med flera.

Daniel Ek grundade streamningstjänsten Spotify och uppskattas ha en personlig förmögenhet på runt 40 miljarder svenska kronor. Han är sedan barnsben Arsenalsupporter.

Håller på Arsenal

Arsenal var en av de tolv klubbar som anslöt sig till haveriet Super League. Efter väldiga protester drog sig klubben ur projektet och bad om ursäkt och kallade engagemanget för ett misstag.

Det hindrade inte tusentals supportrar att visa sitt missnöje utanför arenan Emirates stadium i fredags.

Kort senare twittrade Daniel Ek:

"När jag var ett barn och så länge som jag kan minnas, har jag hejat på Arsenal. Om KSE är villiga att sälja, skulle jag gärna ge mig in i leken".

Enligt The Telegraph har Thierry Henry, Dennis Bergkamp och Patrick Vieira varit med och satt press på Stan Kroenke att lyssna på erbjudanden från svensken.

Får positioner

Om köpet går igenom tros trion – samtliga tidigare framträdande storspelare i klubben – få olika positioner i Arsenal.

Henry är mycket kritiskt mot Kroenke och hans närmaste medarbetare.

– De har styrt klubben som ett företag och de visade sina kort. Kanske är det att de inte förstår de grundläggande värderingarna inom fotboll och kanske var pengarna en för stor frestelse. Oavsett så hade de väldigt fel, säger Henry till The Telegraph.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons