Annons

Sjöstrand om gula korten: "Borde nollställas"

Fifa vänder efter kritiken om gula kort, enligt källor till ESPN.
När playoffspelet inleds i mars kan sju varningsbelastade svenskar andas ut.
SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand bekräftar att frågan utreds.
Fotboll • Publicerad 19 november 2021
De svenska spelarna som dras med varningar kan andas ut inför playoff enligt ESPN.Foto: Anders Wiklund/TT

Sverige gick tidigare i november samman med Norge och Finland och vädjade till internationella fotbollsförbundet, Fifa, om att varningarna bör nollställas i playoff – men fick avslag.

Nu ser Fifa dock ut att gå landslagen till mötes. Enligt källor till ESPN är det kritiserade varningssystemet på väg att skrotas. Men då krävs det att Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) som håller i playoffspelet, begär att regeln ändras.

"Kan lyftas till Fifa"

Annons

Svenska fotbollsförbundet (SvFF) generalsekreterare Håkan Sjöstrand sitter i Uefas national team competition committee och bekräftar att frågan är under utredning:

– I går adresserade jag den här frågeställningen till kommittén för vi tycker att den slår väldigt fel. Då beslutade vi att undersöka den och att Uefa i ett första steg går ut till samtliga tolv nationer i playoff och frågar om deras hållning, säger han och fortsätter:

– Förutsättningen för att ta det vidare är att samtliga nationer samtycker. Då kommer frågan lyftas till Uefas exekutiva kommitté och i nästa steg kan den lyftas till Fifa.

"Bråda dagar"

Men Sjöstrand vågar inte hoppas på att de gula korten stryks.

– Chansen är väldigt liten om jag säger så. Ska man vara realistisk är det svårt att få till, säger han.

– Det är samtidigt bråda dagar. Lottningen är redan den 26:e november och sådana här saker behöver ju redas ut.

I det svenska landslaget har sju spelare med sig en varning in i playoff-semifinalen och riskerar avstängning i en eventuell final.

Zlatan Ibrahimovic och Emil Krafth, som drog på sig varsin andra varning mot Spanien, kommer dock att vara fortsatt avstängda även vid en regeländring.

– Realistiskt sett står de fast. Att ändra retroaktivt är inte bara svårt, det är i princip omöjligt, säger Sjöstrand.

Fakta: De har ett gult kort

De sju svenska spelarna med en varning:

Ludwig Augustinsson, Kristoffer Olsson, Alexander Isak, Viktor Claesson, Victor Nilsson Lindelöf, Mattias Svanberg och Joakim Nilsson.

Även förbundskapten Janne Andersson står på en varning.

Zlatan Ibrahimovic och Emil Krafth är avstängda.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons