Annons

Unika medaljer med konstmotiv

De väger över ett halvt kilo styck och är alla olika. Sammanlagt har 2,05 kilo guld, 1 950 kilo silver och 903 kilo koppar gått åt.
Sport • Publicerad 11 februari 2010

Kanadensiska myntverket har haft ett digert jobb med att ta fram de över 1 000 medaljerna till OS och Paralympics.

I grunden ligger två stora konstverk av kanadensiska konstnären Corrine Hunt. Hon har indianskt påbrå och har skapat verken i traditionell still, med två djurmotiv som har en stark symbolisk ställning för urbefolkningen på den kanadensiska västkusten.

Annons

OS-verket föreställer en späckhuggare, medan hon valt en korp för Paralympics-verket. Varje medalj innehåller en unik del av sitt respektive konstverk.

– Det finns inte två medaljer som är likadana. Eftersom varje idrottare har en unik historia kände vi att det var rätt att varje idrottare fick ta hem en unik medalj, sade Omer Arbel, som varit delaktig i designen, när medaljerna presenterades.

– Men alla medaljerna är sammanknutna och tillsammans skapar de en större helhet.

Medaljerna är bland de tyngre i OS-historien med vikter mellan 500 och 576 gram. Totalt ska 615 OS- och 399 Paralympicsmedaljer delas ut.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons