Annons

Ukrainsk ilska mot Öberg

Hanna Öberg kallade bronspengen i mixedstafett för en "taktisk seger". Ukraina, som slutade fyra, kallar taktiken för osportslig.
Skidskytte • Publicerad 12 februari 2021
Hanna Öberg under mixedstafetten.
Hanna Öberg under mixedstafetten.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hanna Öberg fick slita på spurtvarvet men lyckades vara först över den backe som hon och tränaren Johannes Lukas på förhand pekat ut som kritisk i den tunga snön då bara ett spår ansågs körbart.

– Jag visste att är jag först på toppen på den första backen efter vändningen då är det jäkligt svårt att passera sen. Jag fick verkligen bita i för att vara före ukrainskan på den backen, men det var värt det och hon kunde inte passera sen. Så det var mycket taktik, för jag tror att hon kanske hade mer sprutt i benen, sade Öberg efteråt.

"Pressade ut mig i snön"

Annons

Ukrainskan riktar nu hård kritik mot Öbergs körning.

– Hon började pressa ut mig i nysnön och till och med i buskarna. Jag försökte ropa "flytta, flytta", men det gav ingen reaktion, säger hon till sport-express.ru.

– Det är helt osportsligt. Under mina 20 år inom sporten har jag aldrig upplevt något så fräckt och oförskämt.

Hanna Öberg höll Pidhrusjna bakom sig och fixade bronset till Sverige, och huvudtränaren Johannes Lukas förstår inte ukrainskans utspel.

Hänvisar till juryn

– Om man tycker så, då ska man göra en protest och då finns en jury som kan ta hand om det. Att gå ut och säga så efteråt tycker jag är helt fel. Jag blir lite arg faktiskt, att man går den här vägen och inte den officiella, säger han till TT och fortsätter:

– Hanna har inte gjort något som varit på gränsen, det fanns plats till vänster, till höger – om hon är så stark kan hon köra förbi. Det är ingen diskussion.

Lukas menar att om det hade varit några tveksamheter hade juryn tagit upp ärendet på egen hand.

– Jag har bara hört från andra länder, "grattis", ingen har sagt något om att det var på gränsen. Och jag har inga problem om någon lämnar in en protest, därför finns en jury. Och jag är helt säker på att om hon hade gjort det hade de inte tagit upp det, säger Lukas.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons