Annons

Ukraina vill skjuta upp playoffmatchen

Om bara tre veckor, den 24 mars, ska Ukraina möta Skottland i playoff till fotbolls-VM senare i år.
Men efter Rysslands invasion har Ukraina bett Internationella fotbollsförbundet (Fifa) att skjuta på matchen.
Fotboll • Publicerad 3 mars 2022
Ukrainas förbundskapten Oleksandr Petrakov. Arkivbild.
Ukrainas förbundskapten Oleksandr Petrakov. Arkivbild.Foto: AP/TT

"Fifa kan bekräfta att det i dag har inkommit en begäran från det ukrainska fotbollsförbundet att skjuta på de matcher som är schemalagda i mars", meddelar Fifa i ett uttalande.

Segraren mellan Ukraina och Skottland ställs fem dagar senare mot vinnaren i mötet Wales–Österrike – i en match som antingen spelas i Cardiff eller Wien – där en biljett till Qatar-VM senare i år finns i potten.

För samtal

Annons

Den absoluta lejonparten av Ukrainas landslagstrupp utgörs vanligtvis av inhemska spelare från toppklubbar som Dynamo Kiev och Sjachtar Donetsk. Men efter Rysslands invasion av Ukraina förra veckan har omstarten efter vinteruppehållet av den ukrainska ligan skjutits på tiden, och många av de utländska spelarna har flytt landet.

Fifa meddelar att man samtalar med skotska representanter och det Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) "för att hitta en lämplig lösning". Fifa uttrycker också "sin djupaste solidaritet till alla som påverkas av det som händer i Ukraina".

Redan framflyttat

Ett alternativ är att skjuta på matcherna på Ukrainas del av playoffspelet till nästa "landslagsfönster" i juni. Hela VM-kvalet har redan blivit framflyttat sedan tidigare på grund av coronapandemin.

VM-lottningen är planerad att ske den 1 april i Doha – men minst två av de 32 nationerna kommer inte att vara klara vid tillfället.

Ukraina har kvalat in till VM en gång, 2006, sedan man blev en självständig fotbollsnation för 30 år sedan. I fjol nådde man till kvartsfinal i EM.

Ryssland skulle ha varit med i playoffspelet – och eventuellt ha mött Sverige i en avgörande match – men blev utkastat av Fifa.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons