Annons

Tyresö hoppar av allsvenskan direkt

Konkurshotet är framskjutet till åtminstone över helgen. Men beskedet från Tyresö att laget drar sig ur allsvenskan omedelbart skakar svensk damfotboll.
Sport • Publicerad 5 juni 2014
Foto: STEFAN JERREVâNG / TT

Utan en riktig spelartrupp efter spelarflykten i Tyresö tog den krisdrabbade klubben beslutet på torsdagen att hoppa av allsvenskan med omedelbar verkan. Även klubbens F19-lag drar sig ur sin serie.

– Det är jättetungt. Men jag tror att spelarna har förstått det, att de har haft det här på känn, säger Jimi Törnberg, tillförordnad klubbdirektör, till TT.

Annons

Beslutet var i slutändan det enda logiska, säger han.

– Vi har inte råd att driva ett damallsvenskt lag i föreningen, vi har inte tagit höjd för det i vår budget. Och vi har i princip inga spelare kvar heller. Så enkelt är det.

Vad som händer med Tyresö FF är oklart i dagsläget. Nästa år blir det spel i en lägre serie och det är upp till Stockholms distriktsförbund att avgöra vilken division man ska hamna i.

Landslagsmålvakten Carola Söberg är en av spelarna som efter ett hastigt sammankallat möte på torsdagen plötsligt stod utan klubb. Till skillnad mot Caroline Seger, som just på torsdagen blev klar för franska storlaget Paris Saint-Germain.

Dock är de spelare som ännu står under kontrakt nu fria att förhandla med andra klubbar.

– Vi blev kallade till ett möte klockan tre i eftermiddag. Hans Lindberg (klubbordföranden) berättade för oss vad de hade tagit för beslut, säger Söberg.

TT: Vad tycker du om beslutet att hoppa av allsvenskan?

– Det känns väl som det är det enda rätta att göra. Att lägga all fokus och arbete på Tyresö FF i stället för AB och försöka rädda föreningen och göra det bästa av det för ungdomarna och alla andra lag som finns i föreningen.

Det var redan klart att Söberg, som så många andra, skulle lämna klubben. Hennes kontrakt går ut den 7 juli.

– Jag har varit i Tyresö i fyra år. Jag kan väl säga att den här våren har varit min bästa och min värsta fotbollstid någonsin, det sammanfattar väl allt.

Annons

– Vi har haft ett fantastiskt lag och jättemånga bra spelare som är världsspelare allihopa. Att spela tillsammans med så bra spelare är helt fantastiskt. Sen så har det varit turbulent, men vi har ändå lyckats prestera, trots allt som har varit.

Beslutet innebär att alla Tyresös sju allsvenska matcher för säsongen stryks.

Om det ens blir några fler träningar i klubben är oklart.

– Vi vet inte riktigt än hur det kommer att bli. Men förhoppningen är att vi kan träna på som vanligt i alla fall ett tag framöver. Och några åker på landslagsläger den 10 juni och blir borta i tio dagar. Vad som händer efter det vet vi inte, säger Söberg.

Landslaget möter Skottland och Färöarna i VM-kvalmatcher den 14 respektive 19 juni.

Förutom Söberg är Caroline Seger, Linda Sembrant, Lisa Dahlkvist och Malin Diaz Pettersson med från Tyresö i landslagstruppen.

Tyresös ansökan om förlängd rekonstruktion kvarstår, trots beskedet. På måndag tar Nacka tingsrätt ställning till den.

Detta har hänt i Tyresö:

2005 åker Tyresös damlag ur division 2. Samtidigt börjar satsningen mot att göra Tyresö till en storklubb i Europa.

2009 säkrar klubben avancemang till damallsvenskan efter att ha gått obesegrade genom norrettan.

2011 bildas bolaget Tyresö Event AB med föreningen Tyresö FF som ensam aktieägare.

2012 berättar Tyresö att man värvat stjärntrion Caroline Seger, Marta och Verónica Boquete inför säsongen. Samma säsong vinner klubben sitt första SM-guld, efter att ha besegrat Malmö i en direkt avgörande match i den sista omgången av allsvenskan. Tyresö Event AB byter namn till Tyresö Fotboll AB och damlaget bolagiseras och lämnar föreningen Tyresö FF. Ekonomin i bolaget är dock dålig och damlaget får ett aktietillskott på 450 000 kronor och aktieägartillskott på 750 000 kronor från föreningen, enligt Radiosporten.

2013 slutar Tyresö tvåa i damallsvenskan och tar sig till kvartsfinal i Champions League. I december värvar man den finländska landslagsmålvakten Tinja-Riikka Korpela.

14 januari 2014 meddelar Tyresö att man värvat fyra brasilianska spelare inför säsongen. I februari uppdagas klubbens ekonomiska problem, skulder börjar förfalla och blir ärenden för Kronofogden.

I början av mars ansöker Tyresö Fotboll AB om ett engångsanslag på 2,7 miljoner kronor hos Tyresö kommun – som säger nej. Den 5 mars ansöker Tyresö Fotboll AB om rekonstruktion, som beviljas.

Vid ett borgenärssammanträde i Nacka tingsrätt 20 mars motsätter sig först Skatteverket en ackordsuppgörelse. Till slut går dock Skatteverket med på att rekonstruktionen för fortsätta, efter att Tyresös ordförande presenterat lösa planer på ett samarbetsprojekt med en afrikansk stat som ska inbringa runt 12 miljoner kronor på tre år.

I mars spelar Tyresö kvartsfinal i Champions League mot österrikiska Neulengbach och vinner med totalt 8–1.

Den 7 april blir det klart att Verónica Boquete lämnar Tyresö när hennes kontrakt går ut i juni.

Den 8 april, i samband med den damallsvenska upptaktsträffen, meddelar klubben att man inte kommer förlänga kontrakten med Marta, Caroline Seger eller Carola Söberg efter sommaren. Den amerikanska trion Christen Press, Whitney Engen och Meghan Klingenberg lämnar efter Champions League.

I april vinner Tyresö över Birmingham med totalt 3–0 i semifinalspelet i Champions League och avancerar till final.

Den 22 maj spelar Tyresö final i Champions League mot tyska Wolfsburg.

Den 5 juni ansöker Tyresö Fotboll AB om att rekonstruktionen ska fortsätta.

Samma dag meddelar klubben att man drar sig ur allsvenskan och även spel i F19.

Den 9 juni kommer besked från Nacka tingsrätt om rekonstruktionstiden blir förlängd.

(TT)

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons